menu
Кога едно приятелство е към края си
Кога едно приятелство е към края си
Понякога е трудно да признаем, че е време да се разделим с някои от приятелите си.

Кога едно приятелство е към края си

През живота си минаваме през различни етапи и създаваме приятелства, някои от които остават за цял живот, а други са съвсем кратки. Независимо какво свързва двама души, винаги може да се окажем на различни „места“ в живота с някой близък приятел. Понякога такива отношения приключват от само себе си, но в други случаи е нужно да направим усилие и да не си влагаме времето и енергията във връзка, която не носи полза на никого. Ето няколко признака, че трябва да преразгледате отношенията си.

Общото между вас е миналото

Ако всичко, което ви свързва с даден човек е миналото, по-добре е да се разделите. Всеки от нас има цели и стремежи и докато ги постигаме, се променяме. Това важи и за приятелите ни и в някои случаи може да се окаже, че развитието ни е повело по различни пътища. Ако нямате общи интереси в настоящето, а миналото е единственото, което ви свързва, преразгледайте отношенията си.

Комуникирате все по-рядко

С промените в живота ни, може да се наложи да отделяме по-малко време на приятелите си, но те продължават да са важни за нас. Ако обаче се окаже, че комуникацията ви с някого намалява прогресивно, чувате се все по-рядко и повечето ви съобщения съдържат обещания да се видите, може би това приятелство е към края си.

Чувствате се некомфортно

Обикновено приятелите ни са хора, с които можем да се отпуснем, да бъдем себе си, да не се притесняваме, а комуникацията ни зарежда с енергия и ни вдъхновява. Ако се чувствате неудобно в компанията на някого, налага ви се да „филтрирате“ думите или поведението си, а след срещата се чувствате изморени, преразгледайте отношенията си този човек.

Постоянно ви критикува

Приятелските критики обичайно са болезнени, но точно това е хубавото на близките приятели – можем да си кажем всичко. Ако обаче някой от приятелите ви започне системно да ви критикува или с поведението си ви кара да се чувствате зле, може би е време да продължите без него.

Пречи на развитието ви

Близките би трябвало да ни подкрепят в пътя, който сме избрали. Дори да смятат, че грешим, тяхната „работа“ не е да ни го натякват. Ако някой сред близките ви пречи на развитието ви, вместо да ви подкрепя, този човек вече не ви е приятел.

Изпитвате нужда от нови хора в живота си

Старите приятели са безценни. С тях ни свързват събития, които никога повече няма да се повторят. Но за да се развиваме, е нужно да срещаме нови хора и да градим нови връзки. Затова, дори да е болезнено, е по-полезно да преразгледаме някои от старите си приятелства, за да освободим място за нови.

Мит е, че най-добрите приятели са тези от детството. Във всеки етап от живота си можем да открием човек, с когото да станем близки и да се развиваме заедно. Именно това е и основната цел и причина за съществуването на приятелства. Ако чувствате, че с някои от хората в живота ви сте на различна „вълна“, пуснете ги да вървят по пътя си, а вие следвайте вашия.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!