menu
Какво да гледаме когато избираме имот?
Какво да гледаме когато избираме имот?
Купуването на имот в важна стъпка, която трябва да предприемаме подготвени.

Изборът на покупка на имот никога не е лесна задача. Много неща трябва да се вземат предвид и да се напаснат заедно.

Първото и най-важно нещо, за което трябва да се погрижите е финансирането на покупката. Определете какъв е вашият максимален бюджет и помнете, че не е разумно да го надхвърляте колкото и примамлив да ви се вижда някой по-скъп имот. Подходете разумно и не позволявайте емоциите да надделеят.

Имате ли парите в брой или ще ползвате ипотечен кредит? В първия случай вие сте готови по всяко време да закупите, докато във втория има участие на трето лице - вие, купувач и банка кредитор.

Имайте предвид, че не всеки човек бива одобряван за ипотечен кредит. По-разумно е първо да изберете банка, да проверите дали вие отговаряте на условията й и да бъдете максимално сигурени, че ще бъдете одобрени, ако харесате подходящ имот. Хубавите и изгодни имоти се купуват много бързо, така че наистина е добра идея да бъдете готов с парите, за да не ви изпревари някой. 

Обикновено банките държат да имате добра кредитна или поне никаква кредитна история, повечето искат и определена сума за самоучастие в покупката, също трудов договор като някои повече банки искат да имате година стаж с него. 

Така - определили сте бюджет и сте планували финансирането. Тръгвате на огледи. Какво да гледате?

Гледайте на първо място това, което не може да се промени в имота. Обзавеждане, чистота, интериорни решения - те нямат голямо значение, може да ги промените. Това, което не може да се промени са метоположението, изложението, квадратурата и в голяма степен разпределението на имота. Изберете такива, които ви устройват напълно, защото после няма какво да се направи.

Тези параметри са тясно свързани с цената, така че помислете добре за бюджета който сте определили какъв е максимума който можете да получите. Една е цената за квадратен метър в покрайнините, друга в центъра на който и да е град. Ако се налага да направите компромис с някой параметър, добре преценете кой да бъде той. По-малко жилище, но в по-добър квартал или по-голямо, но в краен? Най-хубаво е да имаш пари за голямо жилище в хубав квартал, но това не е така за повечето хора.

Разглеждайте жилището според това каква е целта на вашата покупка. Ако ще е за лично ползване, важно е да ви харесва на вас. Ако ще го отдавате под наем, не е толкова важно дали на вас ще ви харесва, а какво се търси на пазара.

Огледайте сградата, огледайте общите части, огледайте квартала. Ако купувате апартамент, не забравяйте, че той е част от по-голяма сграда. Важно е тя да бъде добре поддържана и здрава. Огледайте за влага в мазето, опитайте се да разберете дали покрива тече. Огледайте мръсни ли са общите части, какви са съседите. Всичко това има значение. 

Ако избирате къща, имайте предвид спецификите за поддръжка на имота. Особено, ако никога не сте живяли в къща. Може представите ви да не съвпаднат с реалността, така че подходете предпазливо и се информирайте максимално за всички подробности.

Може ни най-важното нещо, за което трябва да внимавате са документите на имота. Те трябва да бъдат изрядни, за да сте спокойни за всеки аспект от сделката, придобиването и ползването на имота. Най-добрият съвет е да си потърсите адвокат, за да сте сигурни, че няма да бъдете измамени, че ще получите точно това, за което плащате. Всяка сделка има своите особено - сделки на зелено, купуване от повече от един собственик, купуване на имот с ипотека, от съдия изпълнител, от инвеститор, който получава кредит от банка за имота и т. н.

Закупуването на имот не е лесна задача. Уверете се, че знаете какво точно търсите и се подгответе с знания, а също подсигурете си и професионална помощ в това важно начинание.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!