menu
Как регенерира човешкото тяло
Как регенерира човешкото тяло
Телата ни имат невероятни способности да регенерират тъканите си.

Как регенерира човешкото тяло

От деца се вълнуваме от способностите на гущерите да си „отгледат“ нова опашка, ако старата бъде откъсната. Морските звезди пък могат да изградят изцяло нов организъм само от една част. При по-нисшите животни регенерацията е често срещана и големи изследователски екипи се опитват да установят точните механизми, защото възстановяването на изгубени тъкани би било изключително важно за хората. Това, което пропускаме обаче е, че ние вече имаме добри способности да регенерираме тъканите си.

Стволови клетки

В същността на регенерацията на тъканите са стволовите клетки. Те играят основна роля при развитието на ембриона, защото от тях се образуват всички човешки тъкани. В самото начало на живота, ние сме просто купчина еднакви клетки, които се размножават и постепенно от тях се диференцират различните видове тъкани. След раждането, стволовите клетки остават във всичките ни тъкани и постепенно подменят старите клетки. Когато има рана, някъде по тялото, стволовите клетки участват в процеса на регенерация. Най-пълноценно те правят това в черния дроб и костите, макар че всички наши тъкани могат да се възстановяват – кръвта и кожата се обновяват редовно, мускулите също могат да се регенерират донякъде, а отскоро знаем със сигурност, че можем да си отгледаме и нови мозъчни клетки. За съжаление повечето ни вътрешни органи имат силно ограничена способност да регенерират, засега.

Костите

Заедно с черния дроб, костите проявяват невероятна способност да възстановяват не само структурата, но и оригиналната си форма. Скелетът е жива богато кръвоснабдена комплексна тъкан. При фрактура, дори костта да е счупена на две, тя ще се възстанови напълно. Тялото предприема няколко стъпки за да подсигури това. Първата е да обездвижи мястото. Мозъкът получава сигнал „не мърдай“, който не е задължително да е свързан с болка; буквално губите желание да движите засегната част. Следва „обхождане“ на раната от клетките на имунната система, които ще докладват за щетите и започва изграждане на засегнатите кръвоносни съдове. Когато вече има път, по който да се транспортират хранителни вещества, започва истинската регенерация. Стволовите клетки ще образуват първо „рехава“ кост, която ще бъде използвана като „шаблон“ за изгрждането на напълно идентична кост, с леко удебеление в мястото на счупването. Днес медицината подпомага този процес като обездвижва напълно костта и пречи на бактериално замърсяване.

Регенеративна медицина

Способностите на тялото да възстановява тъканите си, особено механизма на костната регенерация, са обект на изследвания от десетилетия. Познаването сложния механизъм, включващ множество стъпки и протичащ в продължение на месеци, дори години, може да ни даде неочаквано познание. Процесът се контролира от ДНК-то ни, а ако успеем да го изследваме напълно, ще можем да създадем и механизъм, по който да го манипулираме. Някой ден пълната регенерация на тъкани няма да се ограничава само до черния дроб и костите, а вероятно ще можем да я прилагаме и към всички останали тъкани.

Регенерацията впечатлява човечеството от първите наблюдения на мешести и мекотели животни, при които тя е най-явна. Днес имаме технология и познание, с които подпомагаме природата в лекуването на сложни наранявания, а в бъдеще няма да бъде невероятно и сами да управляваме процеса.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!