menu
Как да управляваме изкуствения интелект
Как да управляваме изкуствения интелект
Умение, което ще става все по-нужно.

Как да управляваме изкуствения интелект

ChatGPT, а и Бинг вече са неразделна част от ежедневието ни. Много компании избират да използват езиковите модели с различна цел. Платените версии пък се справят добре с голяма част от задачите и въпреки опасенията, че светът още не е готов за мощен изкуствен интелект, той е тук и няма изгледи някой да го спре. Не, няма да завладее света, но бъдещето без подобни системи изглежда все по-малко вероятно. Ако още не започнали да използвате генеративен ИИ в ежедневието си или ви се струва, че ИИ за момента е „глупав“ и не се справя добре със задачите, които му давате, може би трябва да преразгледате как „общувате“ с негo. Ето няколко съвета, които ще помогнат да управлявате по-добре генеративния ИИ.

Бъдете възможно най-конкретни

ИИ е машина. Това, че ви се извинява, означава просто, че е тренирано да го прави. Когато му задавате задача, или го „промтвате“ от английската дума “prompt”, конкретизирайте какво искате от него с точните думи. Кажете му като какъв искате да отговаря, от коя гледна точка да „гледа“, в какъв стил да пише. Когато правите така, вие го тренирате да бъде това, което искате.

Подскажете му с информация

Ако искате да напише текст в определен стил, дайте му примерен такъв. Не се притеснявайте да му давате информация, стига да не са лични данни. Обяснете му точно как да ви помогне и то ще го направи.

Ограничения

Повтарям: това е машина. Ако не искате да прави нещо, кажете му. Дайте му ясни граници на заданието и не се притеснявайте да повтаряте, докато „схване“.

Колкото по-ясна цел имате за това, което очаквате от ИИ, толкова по-близо до нея ще са резултатите. Обмислете добре всяко задание и му кажете точно какво очаквате да се получи.

Не е човек

ИИ не е човек. То не може да подразбира, да чете между редовете или да прави заключения. То прави само това, което му кажете, по начина, по който му кажете. Една от причините някои хора да се отнасят подигравателно с този инструмент е, че са заблудили от небрежния начин, по който ИИ може да „води разговор“ и разчитат, че ще разбере какво искат да кажат, както ако беше човек. ИИ разбира думите, но само и единствено така, както е тренирано да ги разбира, тоест ограниченията му са много повече, отколкото уменията. Това, което ние виждаме е резултат от огромната работа на хората, които стоят зад модела. Затова не го „жалете“, повтаряйте, уточнявайте, заповядвайте. Ако използвате английски, е вероятно да се справи по-добре, тъй като това е „работният“ език на машините, но ИИ владеят добре и другите езици.

ИИ е инструмент, който безспорно ще промени света и ние ще бъдем част от тази промяна; както социалните мрежи се превърнаха от „мода“ в нещо, без което не можем, така и ИИ системите скоро ще са обикновен инструмент, който ще улесни живота ни, а с малко практика можем да се възползваме още сега.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!