menu
Как да се пазим - правила за самозащита
Как да се пазим - правила за самозащита
Основните правила и познания могат да се окажат незаменими, ако изпаднете в опасност.

Всеки ден ние пристъпваме прага на дома си и излизаме навън. Имаме своите цели и ангажименти и почти целия свят е отворен пред нас. За съжаление обаче в него има и лоши хора, които не мислят добри неща и може да случи да се сбъскаме с именно с някой от тях. А понякога не е и нужно да напускаме "своята крепост". Нагли крадци и престъпници посягат и на домовете ни. Какво можем да направим, за да се защитим и да бъдем поне малко подготвени, ако попаднем в такава ситуация? Ето нашите 13 правила за самозащита.

Където и да сте, нека входната врата бъде заключена.

Когато сте вкъщи, не пропускайте винаги да заключвате. Дори и да сте накъде на гости, обърнете внимание дали домакинът ще заключи и ако не го направи, винаги може да го помолите. Вие сте гост и вашето спокойствие е важно. Не че една ключалка осигурява голяма степен на защита, но най-малкото ще ви даде някакво време да се подготвите, ако някой се опитва да навлезе.

Не се кавайте с непознат мъж сами в асансьор.

Това не важи само за жените. Ако мъжът е въоражен, то всеки до него е в опасност.

Ако някой ви следи, потърсете помощ.

Ако имате чувството, че някой върви след вас и ви преследва, не тръгвайте към вкъщи. По-добре влезте веднага на място с много хора. Ако сте близо до дома си, не отваряйте вашата врата, а позвънете на съседите и поискайте помощ.

Ако някаква кола се движи бавно и успоредно с вас,

пресечете улицата и сменете посоката.

Не отваряйте веднага вратата на непознати.

Често съветваме това децата, но то би трябвало да важи и за нас. Добре е човекът отсреща да се легитимира за всеки случай.

Не се движете вечер сами по тъмни места и градинки.

Ако ви се налага да се прибирате късно и нямате автомобил, помолете някой да ви изпрати или си извикайте такси.

Ако ще отсъствате до по-късно от дома си, оставете лампите и телевизор или радио включени.

Нека недоброжелателите не знаят, че в жилището ви няма никой.

Ако заварите входната врата или прозорците разбити, не влизайте.

Повикайте полиция. Не се знае има ли още някой вътре или пък на каква гледка ще се натъкнете.

Ако тръгвате на дълъг път, уведомете някой близък или съсед къде точно отивате и по какъв маршрут.

Ако изпаднете в опасност, добре е да знаят къде точно да ви търсят.

Ако някой ви хване или затисне, викайте "Пожар!", а не "Помощ!".

Така ще привлечете повече внимание.

Не оставяйте на видно място в колата ценни вещи.

Така направо предизвиквате крадците.

Научете детето си да се пази.

Обяснете му да не разказва какви ценни неща има у вас, да не приема подаръци от непознати хора, да не се качва в чужди коли. То трябва да знае, че не бива да позволява да го пипат и целуват непознати или хора извън семейството, защото това не е редно и нормално. Ако някой звънне на домашния телефон, детето не бива да казва, ако е само вкъщи. Винаги трябва да ви уведомява къде точно се намира, ако е навън.

Още нещо от голямо значение - обяснете му, че ако някой нападател поиска от него парите и вещите му, да ги даде без да се съпротивлява. Това е много по-безопасната реакция. То трябва да знае, че съпротивата няма да го направи герой, а рискува да пострада. Също така го уверете, че по никакъв начин няма да му се карате за загубата, тъй като вината няма да е в него.

Физическа подготовка

Винаги е добра идея да сте в добра физическа форма и да имате умения и познания да се защитите физически, без значение от вашия пол. Ако нямате такава, може да носите със себе си лютив спрей, например.

Накрая не забравяйте какъвто  проблем да имате от такова естество, обадете се за помощ. Пожарна, полиция и спешна помощ може да повикате на спешен телефон 112.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!