menu
Как да преодолеете любовната мъка по-бързо?
Как да преодолеете любовната мъка по-бързо?
Приемете болката и научете как да се справите с нея.

Когато обичаш някого и той не те обича, може да се почувстваш така, сякаш светът ти свършва. Болката, която изпитвате, е много реална. Науката дори е доказала, че отхвърлянето активира същите неврони за болката в мозъка ви, както при физическата болка. Не можете да контролирате как се чувствате, но можете да се научите да преодолеете болката от романтичното отхвърляне и да продължите с живота си.

Признайте, че болката е нормална

Когато обичаш някого, който не те обича обратно, боли. Оказва се, че „разбито сърце“ е съвсем реално физическо усещане: болката от отхвърлянето активира вашата парасимпатикова нервна система, която е отговорна за неща като сърдечната честота и мускулното напрежение.

Естествено е да се чувстваш наранен, ако обичаш някого, който не отвръща на чувството. Приемането, че чувствата ви са нормални, може да ви помогне да ги преработите.

Дайте си време да скърбите

Няма нищо лошо в това да скърбите, стига да не останете в мъката. Всъщност е по-здравословно да си позволите да бъдете тъжни, отколкото да се опитвате да потискате тези емоции. Отричането или минимизирането на това, което чувствате – като казването „Няма голяма работа“ или „Все пак не го/я обичах“ – всъщност ще влоши нещата в дългосрочен план.

Избягвайте обаче да тънете в отчаяние. Ако не сте напускали дома си от седмици, не сте се къпали и носите онзи стар суичър, който наистина трябва да бъде изгорен, вие сте прекалили. Естествено е да се чувствате тъжни, но ако не се опитате отново да се съсредоточите върху живота си, просто ще продължите да мислите и да обичате този друг човек.

Признайте, че не можете да контролирате другия човек

Вашата незабавна реакция, когато научите, че другият човек не ви обича по начина, по който вие го обичате, може да бъде да си помислите: „Ще ги накарам да ме обичат!“ Този тип мислене е много естествено, но също така е неправилно и безполезно. Единственото нещо, което можете да контролирате в живота, са вашите собствени действия и реакции.

Запомнете, че не винаги можете да контролирате собствените си чувства. Можете обаче да работите, за да контролирате отговорите си на тези чувства.

Отделете малко време далеч от другия човек

Част от създаването на пространство за себе си, за да скърбите и да продължите напред, е да извадите този човек като част от живота си. Не е нужно да изключите този човек от живота си напълно, но трябва да си вземете почивка от него или нея.

Не е нужно да сте нелюбезни или жестоки. Просто помолете другия човек да ви даде малко време, за да преодолеете чувствата, през които работите. Ако човекът наистина го е грижа за вас, той ще ви даде това, от което се нуждаете, дори това да не е най-приятното преживяване.

Ако човекът, когото се опитвате да спрете да обичате, е някой, на когото в миналото сте разчитали много за емоционална подкрепа, намерете друг приятел, който да ви помогне да изпълните тази роля.

Прекратете приятелството на човека в социалните медии или поне скрийте публикациите му. Изтрийте човека от телефона си, за да не се изкушавате да възобновите контакта.

Изразете чувствата си към себе си

Изразяването на емоциите ви, вместо да ги затваряте и чакате да избухнат, може да ви помогне да приемете, че преминавате през болезнено преживяване. Когато преживеем загуба или разочарование, естествено е да имаме проблеми да се справим с тях, поне в началото. Не се омаловажавайте, че се чувствате по този начин или се опитвайте да игнорирате чувствата с надеждата, че ще изчезнат. Изразете ги открито и честно.

Осъзнайте, че сте по-добре

Няма значение колко страхотен е човекът, ако не те обича, не можеш да бъдеш щастлив с този човек. Много е лесно да идеализирате някого, особено ако сте инвестирали много енергия, за да се влюбите в него или нея. Ако чувствата ви не са споделени, по -добре е да сте сами, вместо да пилеете време и емоции.

Избягвайте играта на обвиняване

Точно както вие нямате контрол да се влюбите в този човек, така и той няма контрол да не се влюби във вас. Ако обикаляте и обвинявате него или нея, несправедливи към другия човек. Този акцент върху горчивината също ще ви попречи да се излекувате.

Отървете се от спомените

Можете да плачете, че се отказвате от спомените, но това е важна стъпка в процеса на оздравяване. Притежаването на тези спомени наоколо само ще ви затрудни да продължите напред, а не това е, което търсите!

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!