menu
Как да поддържаме плочките си нови
Как да поддържаме плочките си нови
Плочките са популярен избор за подови настилки, гръб и дори стени, благодарение на тяхната издръжливост, гъвкавост и естетическа привлекателност. Въпреки това, като всяка друга повърхност, плочките могат да натрупат мръсотия и петна с течение на времето, което намалява красотата и дълготрайността им. За щастие, с подходяща поддръжка и почистване, можете да запазите състоянието им ново за години напред. В тази публикация ще обсъдим някои основни съвети за поддръжка

Метете и минавайте с прахосмукачка редовно

Един от най-простите, но най-ефективни начини да поддържате плочките си, е да метете или почиствате с прахосмукачка редовно. Мръсотия, прах и отломки, могат лесно да се натрупат върху повърхностите на плочките, особено в зони с много движение. Като поддържате чисто, можете да предотвратите натрупването на мръсотия, което да направи съответните плочки за баня по-лесни за почистване в дългосрочен план.

Използвайте четка с мек косъм за търкане

Ако трябва да изтъркате повърхността им, за да премахнете упорити петна или мръсотия, не забравяйте да използвате четка или гъба с мек косъм. Четките с твърд косъм или абразивните тампони, могат да надраскат повърхността на вашите плочки, оставяйки ги уязвими за повреда и обезцветяване. Вместо това изберете инструмент, подходящ за подобни повърхности и го използвайте с кръгови движения, за да премахнете мръсотията и петната.

Избягвайте силните химикали

Въпреки че може да е изкушаващо да използвате силни химикали или белина, за почистване на вашите плочки, тези продукти могат да повредят повърхността и да обезцветят фугиращата смес. Вместо това, използвайте меки почистващи препарати или естествени средства като оцет и вода, сода за хляб или лимонов сок. Тези разтвори са ефективни за премахване на петна и дезинфекция на вашите плочки, без да ги съсипвате.

Премахнете петната незабавно

Колкото по-дълго оставяте петно върху плочките си, толкова по-трудно става премахването му. Ето защо, е от съществено значение да се справите с петната своевременно, преди да са се появили. Например, ако разлеете вино или доматен сос върху плочките си, избършете ги незабавно с влажна кърпа или хартиена кърпа. Ако петното остане, нанесете почистващ разтвор и изтъркайте внимателно, докато изчезне.

Запечатайте фугиращата си смес

Фугиращата смес е материалът, който държи вашите плочки на място и също така е склонен към оцветяване и обезцветяване. За да защитите фугиращата си смес и да я предпазите от абсорбиране на мръсотия и влага, помислете за запечатването й на всеки шест месеца. Можете да използвате уплътнител на основата на силикон, за да запечатате фугиращата смес, което ще я направи по-устойчива на петна и по-лесна за почистване.

Защитете вашите плочки

И накрая, един от най-добрите начини да запазите плочките си като нови, е да ги предпазите от повреда и износване. Например, ако имате плочки в кухнята си, използвайте подложки под горещи тенджери и тигани, за да предотвратите надраскване или напукване на повърхността.

В заключение, плочките са фантастичен избор за всеки дом, но изискват правилна поддръжка и почистване, за да изглеждат по най-добрия начин. Като следвате тези прости съвети, можете да запазите плочките си нови и красиви за години напред. Не забравяйте редовно да чистите, да използвате четка с мек косъм за търкане, да избягвате агресивни химикали, да се справяте с петната незабавно, да запечатвате фугиращата смес и да предпазвате от повреда. С малко усилия и грижи, вашите плочки ще продължат да подобряват красотата и функционалността на вашия дом в продължение на много години.

Източник: Geraka

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!