menu
Как да направим добро първо впечатление
Как да направим добро първо впечатление
Всички знаем, че е важно как се представяме за първи път.

Как да направим добро първо впечатление

Има различни стратегии за добро представяне, но всеки знае, че първото впечатление, което оставяме за себе си често играе ролята на визитка. Независимо дали сте на интервю за работа, на първа среща или просто си говорите със случаен непознат, начинът, по който ви възприемат в първите секунди и минути от запознанството ще има значение за цялостното отношение към вас. На пазара има безброй книги, статии и материали, които дават съвети как да правите добро впечатление, но повечето се базират на лични преживявания и малко когнитивна психология. Експеримент, в който изследователи наблюдават контакти между непознати, разкрива стратегиите, които работят най-добре.

Защо искаме да ни харесват

Според психолозите, има две причини човек да иска да се хареса. Първата е популярност. Хората обичаме да ни харесват и това помага да поддържаме умственото си здраве. Втората причина е да искаме да привлечем един определен човек. Обикновено се касае за романтичен партньор, но това е често срещана мотивация и при създаването на приятелства.

Стратегии

Има две особено популярни стратегии за създаване на добро впечатление, дискутирани в много книги по темата, като например класиката „Как да печелим приятели и да влияем на хората“ на Дейл Карнеги.

Едната е наречена от психолозите присъственост“. Изгражда се върху идеята, че ако сте уверени в себе си, другите ще го усетят и ще ви харесват повече, тъй като увереността предполага компетентност. Втората стратегия е „общност“. Тя се гради върху концепцията, че ако проявите грижа за другите и се интересувате от тях, това също ще им повлияе да ви харесват повече. Съчувствието е една от основните комуникационни стратегии на вида ни, а когато усетим, че някой се вълнува от нас, започваме да му се доверяваме повече.

Експериментът

Тъй като в повечето случаи дори не са нужни думи, за да направите първо впечатление на някого, изследователите създават експеримент, който ще отчете само комуникационната стратегия. Участниците трябвало да се срещнат с определен брой хора, чиито снимки виждат и оценяват предварително, а след 5-минутен разговор, описват впечатленията си. След това изследователите анализират коя от двете стратегии има по-голям успех, като използват количествени методи и приспадат оценката от снимката.

Оказва се, че ако целите да впечатлите един човек, печелившата стратегия е да бъдете загрижени. Ако обаче искате популярност, проявата на увереност, дори доминантност, ще увеличи шансовете ви за добро представяне. Резултатите показват, че в общия случай, проявата на загриженост за другите ще ви гарантира добро първо впечатление. Изразът на увереност може да помогне, но само ако преди това покажете загриженост.

Ако превърнете този подход в постоянна стратегия и изградите такава настройка у себе си, е вероятно първото впечатление, което правите винаги да бъде положително. Способността ни да усещаме доколко другият би ни помогнал при нужда е дълбоко закодирана в нас, така че такава настройка ще „работи“ за вас като влияе върху другите без дори те самите да го осъзнават. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!