menu
Грижи за кучето - съвети за правилно отглеждане
Грижи за кучето - съвети за правилно отглеждане
Да имаш куче за домашен любимец е голяма отговорност. Грижата за кучетата у дома отнема време и далеч надхвърля нуждите от осигуряване на храна и вода. Погрижете се за кучето си, като му осигурите дом, здравословна храна, упражнения и игри и редовни посещения при доверен ветеринарен лекар, за да е здраво и щастливо.

Независимо дали току-що сте взели куче в дома си, или ви предстои да го направите, добре е да знаете някои основни правила.

Сигурност и идентификация на кучето

Първото и най-важно е на нашийника или каишката, които поставяте на кучето си, да поставите метален етикет с името му и телефонния си номер. Дори и да сте го обучили много добре и да сте взели изключителни предпазни мерки, кучето ви може да избяга. За да сте спокойни, уверете се, че той е обозначен с такъв тип етикет, така че всеки, който го намери, да може лесно да ви открие и да ви го върне. 

Алтернатива е да му сложите нашийник с поставка за Airtag или да му закачите друг тип Bluetooth тракер. За препоръчване е Airtag, тъй като при загубен домашен любимец всяко Apple устройство започва да го търси, докато при стандартните Bluetooth тракери се ограничавате само до обхват от не повече от 40-50 метра.

Поставяне на микрочип - колкото необходимо, толкова и съществено. За разлика от металния етикет с данните ви, не можете да го поставите у дома, а трябва да отидете при ветеринарния лекар. По този начин можете да се възползвате и  от презентацията във ветеринарния кабинет и да получите практически съвети за това как да се грижите за кучето си.

Предпазете кучето от инциденти

Можем да кажем, че домашният любимец е като малко дете. То има нужда да изследва всичко и да го слага в устата си. За да избегнете инциденти у дома, грижете се за кучето си и не оставяйте в обсега му нищо, което може да му навреди. Изключете остри или режещи предмети, токсични растения, деликатни предмети, които могат лесно да се счупят, като порцелан или стъкло.

Здравословна храна за вашето куче

Не става дума просто да давате на домашния си любимец храна, когато поиска... а да го храните съзнателно и отговорно. Виждали ли сте кучета и котки, страдащи от затлъстяване? Небалансираното хранене с елементи, които не е препоръчително да се включват в диетата им, може не само да ги разболее, но и да причини здравословни проблеми.

Важно е кучето ви да бъде добре хранено. Правило номер едно при грижите за кучетата у дома е да им предлагате разнообразна и здравословна храна. Можете да изберете суха или мокра храна, или дори натурална храна и да приготвяте собствени рецепти. Важното е да изберете висококачествена, пълноценна храна с качествени съставки. Това е единственият начин да гарантирате, че кучето ви ще расте здраво и щастливо.

Хигиената е важна

Хигиената е друг аспект, който не бива да се пренебрегва. Четкайте кучето си всеки ден или няколко пъти на ден, ако има много косми. Освен че ще премахнете космите и мъртвата кожа, това ще ви помогне да се сближите с кучето си и да заздравите връзката си. Възползвайте се максимално от това и се грижете за кучето си колкото е възможно повече: говорете му с обич, галете го, накарайте го да почувства цялата ви любов и уважение.

Домашните любимци, както и хората, се нуждаят от чисто и удобно пространство, в което да спят, да почиват, да се хранят, да играят и да прекарват времето си. Мястото, където вашият космат приятел намира вода и храна, трябва да се поддържа без отпадъци и други замърсявания, както и мястото, където спи. Осигурете му възглавница, легло или възглавница, на която да седне или да легне. Наблизо можете да поставите играчките му.

Домашните любимци трябва да се къпят, да се почистват зъбите и ушите им и постоянно да се проверяват за бълхи, кърлежи и други животни, които може да се крият в козината или лапите им. Кучетата и котките са изложени на боклук, прах, които могат да им повлияят негативно, затова не ги пренебрегвайте.

Грижа от ветеринарен лекар

Посещенията при ветеринарния лекар трябва да бъдат само рутинни. Никой не иска да бърза към ветеринарния лекар по спешност. Въпреки че се случват инциденти, предотвратете заболяванията или паразитите при кучето си с добри хигиенни навици, правилно хранене и редовни посещения при ветеринар.

Не оставяйте кучето само за дълго

Никога не оставяйте кучето си само, камо ли в колата посред бял ден. Ако нямате друг избор, освен да го оставите само вкъщи, опитайте се да не го оставяте само за дълго. Ако не можете да го оставите в компанията на някой друг, помислете за възможностите си. Винаги има алтернатива.

Освен това, вашето куче трябва да бъде активно и да се забавлява - нищо добро не може да се получи от това, че е затворено по цял ден! Всеки ден отделяйте време за  тичане с него, играйте с любимата му играчка или го заведете в парка, за да общува със себеподобни. Това не само ще го насърчи, но и ще го предпази от наднормено тегло. Домашните любимци се нуждаят от физически упражнения също толкова, колкото и хората.

Награждавайте го, когато заслужи

Ако кучето ви прави нещата правилно и се държи добре, награждавайте го. Можете да направите това не само с лакомства за кучета. Можете да възнаграждавате доброто поведение, като го галите, насърчавате го с мотивиращи фрази и му напомняте винаги, когато можете, колко много го обичате. 

Отделете време за обучението му

Едно от най-добрите неща, които можете да направите за кучето си, е да го образовате. Научете го да се облекчава на правилните места, да общува с други хора и животни. Много е важно това да се прави, докато кученцето е още малко, и да се превърне в процес на обучение през целия живот. Ако е възпитано, ще ви е по-лесно да се разхождате с него, да го водите в парка, на ветеринар или дори на транспортно средство.

След като свикнете домашния си любимец да се облекчава на открито пространство - поне при кучетата - той едва ли ще наруши това правило, освен ако тялото му не може да се справи повече. Някои кучета са свикнали да бъдат извеждани в определено време на деня, така че изчакването може да причини дискомфорт на организма им и дори да ги разболее. Поставете се на мястото на домашния си любимец и го извеждайте често да уринира и дефекира.

Както виждате, триковете за домашна грижа за кучетата са прости, но изискват усилия от ваша страна. Не пестете средства и се грижете за кучето си, за да е щастливо! Това ще осигури здравословно съжителство.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!