menu
Ефектът на Барнум или защо вярваме в хороскопи
Ефектът на Барнум или защо вярваме в хороскопи
Всички сме податливи на този психологически феномен в някаква степен.

Приемате ли сериозно късметчетата с кафето? А хороскопите? За много хора това е просто забавление, а за други – причина да си променят плановете. Но според психолозите, има съвсем логична предпоставка да сме податливи в някаква степен на предсказания относно бъдещето ни, особено ако те предизвикват положителни емоции.

Кой е Барнум

Барнум е актьор от средата на 20 век, който често използва силни преувеличения, за да привлича аудитория. С неговите изказвания психологът Пол Мийл сравнява мъгливите и неточни предсказания, които обаче се приемат добре от хората и така се ражда „ефектът на Барнум“ – склонността ни да смятаме, че подобни неясни предсказания, каквито неведнъж сме срещали в рубриката „хороскоп“, се отнасят точно за нас.

Защо всички се поддават на този ефект

Общите изказвания като например „чака ви голям късмет“ и „ ще получите неочакван подарък“ трудно могат да се игнорират дори от най-рационално мислещия човек, просто защото на всички ни се иска да имаме късмет, да сме щастливи и да ни се случват хубави неща. Когато посланието, отправено към нас съдържа подобен намек, ние естествено го приемаме. Та кой би отказал подарък? Ако посланието е персонализирано, дори само да съдържа думите „за теб“, то става още по-примамливо. Според изследователи, положителните послания са буквално неустоими, а ако съобщението за бъдещото ни щастие идва от авторитет, ефектът на Барнум се засилва. Спомнете си „изтъкнатите“ астролози, които гостуват в разни предавания. Хората, които обичайно имат нужда от външно одобрение, т.нар външен локус на контрол, се поддават още по-лесно на такива послания и те могат да ги засегнат силно.

Как да го избегнем

На пръв поглед следването на хороскопи и предсказания или кликането на поредния тест, който ще ви покаже на кой герой от „Игра на тронове сте двойник“, няма да навреди, но увличането по такива практики може да има тежки последици за личността. Затова е полезно да помним, че всички сме податливи на ефекта на Барнум; всички се влияем от общите и неясни, но твърде привлекателни послания на астролозите, предсказанията на гадатели и дори късчета хартия, на които са написани забавни късметчета. Прекаленото упование на подобни послания може да измести фокуса на живота ни, да ни раздели с близки, дори да предизвика тревожност и депресия от разминаването между реалност и обещания.

За да минимизираме влиянието, което фектът на Барнум има върху нас можем да погледнем пак към предпоставките, които го засилват; Дали слушаме авторитет? Дали в посланието се казва, че е лично за нас? Дали е прекалено позитивно?

За повечето от нас ефектът на Барнум не представлява проблем; наясно сме, че категоризацията на хората в групи по зодии, пол, форма на дланите и т.н. е просто един опит да се подреди светът, в който живеем, за да стане по-разбираем, но в никакъв случай не отразява многообразието му. Ако обаче намирате „истина“ в хороскопа си или определяте поведението си по препоръките на „гадател“, може би трябва да обмислите добре причините, поради които обръщате сериозно внимание на неясни, отвлечени послания, които могат да паснат перфектно на още милиони хора. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!