menu
Бременност по седмици: развитието на плода през първия триместър
Бременност по седмици: развитието на плода през първия триместър
Научи кои са важните етапи от развитието на плода през първия триместър от бременността и как по безопасен начин да преминеш през тях със солите на д-р Вилхелм Шуслер.

Бременност по седмици: развитието на плода през първия триместър

Несъмнено дните на всяка бременна жена преминават в трепет и вълнение… Как ли се развива бебето в корема ѝ? Колко ли е голямо? Кога ли ще го почувства за първи път? Безброй подобни въпроси изплуват в главата на всяка бъдеща мама и изпълват месеците по време на очакването на най-важния момент в живота ѝ. Особено, ако й предстои раждане за първи път – тогава емоциите са най-силни и ярки.

Развитието на плода преминава през определени етапи и, за да знаеш какво се случва в тях и винаги да вземаш най-безопасното решение за себе си и за бебето, ще ти разкажем седмица по седмица как расте малкото човече през първия триместър от бременността.

Седмици 1 и 2: подготовката

Може да звучи невероятно, но истината е, че през първата седмица или две майката все още не е бременна. Обичайно зачеването се случва около две седмици след началото на последната менструация. Но за да бъде изчислена прогнозната дата на термина, акушер-гинекологът, който следи бременността, трябва да преброи 40 седмици напред от началото на последната менструация. Това означава, че дните от менструацията ще бъдат преброени като част от самата бременност, въпреки че технически майката тогава не е бременна.

 

Оплождане на яйцеклетка

Седмица 3: оплождането

Сперматозоидът и яйцеклетката се свързват в една от двете фалопиеви тръби. Така те създават едноклетъчно образувание, наречено зигота. Зиготата е съставена от общо 46 хромозоми – 23 от тях идват от биологичната майка, а останалите 23 – от биологичния баща.  От тези хромозоми зависят пола на детето и физическите му черти. Скоро след оплождането зиготата започва своя път надолу по фалопиевата тръба към матката, като едновременно с това тя започва и да се дели, за да образува група от клетки, наподобяващи малка малина (наричат се морула).

Седмица 4: имплантацията

Морулата продължава своето делене и на този етап вече се казва бластоцист. Около този период тя е започнала да се забива в маточната лигавица. Този процес се нарича имплантация. В бластоциста се намират група клетки, които скоро ще се превърнат в ембрион. А външният слой на бластоциста

Позитивни тестове за бременност

Седмица 5: повишаването на нивата на хормоните

През петата седмица от бременността нивата на хормона HCG, произвеждан от бластоциста, бързо се повишават. Затова яйчниците спират да отделят яйцеклетки и започват да произвеждат повече естроген и прогестерон. Повишените нива на тези хормони от друга страна спират менструалния цикъл (което често е първият признак за бременност), и захранват растежа на плацентата. 

На този етап ембрионът се състои от три слоя. Най-горният слой – ектодермата – в последствие ще образува епидермиса на бебето, централната и периферната нервна система, очите и вътрешните уши. Средният слой – мезодермата – ще има задачата да състави сърцето на бебето и кръвоносната система, както и да постави основата за развитието на костите, връзките, бъбреците и голяма част от репродуктивната система на детето. Вътрешният слой клетки – ендодермата – има ролята да създаде белите дробове и червата на бебето.

Седмица 6: затварянето на невралната тръба

През шестата седмица ембрионът започва активно своя растеж. На този етап невралната тръба, намираща се в гърба му, се затваря. И от нея мозъкът и гръбначният мозък на бебето започват развитието си. Започва сформиране на сърцето и останалите вътрешни органи. Тогава се появяват и малки издутини,от  които скоро ще се формират ръцете на детето. Тялото на ембриона започва да придобива C-образна форма.

Седмица 7: оформянето на главата

През тази седмица мозъкът и лицето на бебето започват да се формират. Ноздрите на ембриона вече стават видими и се образуват наченки на ретина. През същия период се появяват издутини на долните крайници, които ще се превърнат в крака, а издутините на ръцете в този период вече приличат на гребла.

Снимка от видеозон

Седмица 8: оформяне носа

През тази седмица „греблата“ на ембриона вече са започнали да имат изразени пръсти. Долните му крайници съответно поемат по същия път на развитие. Върху главата на ембриона се образуват малки отоци, които скоро ще се превърнат в ушна мида. Очите вече могат ясно да се видят. Добре оформени са също горната устна и носът на бебето. Тилът и шията му започват да се изправят. До края на тази седмица бебето ще достигне размер от 11 до 14 милиметра.

Седмица 9: появяването на пръстите на краката

През деветата седмица от бременността ръцете на бебето вече са добре развити и се появяват лакти. Могат да се забележат вече и пръстите на краката, както и клепачите върху очите. Главата му вече е значително по-голяма като размер, макар и да няма оформена брадичка. До края на тази седмица бебето ще достигне размер между 16 и 18 милиметра.

Седмица 10: сгъването на лактите

До десетата седмица от бременността главата на бебето вече е придобила по-кръгла форма. Пръстите на ръцете и краката се издължени и забележими и то вече успява да свива лактите си. Клепачите и ушната мида продължават развитието си. През този период ясно може да се види и пъпната връв.

Снимка от видеозон на момиченце

Седмица 11: формиране на гениталиите

На този етап главата на бебето представлява половината от ръста му. Бебето вече се определя като плод. Лицето му вече е широко, очите са раздалечени, клепачите са слети. Появяват се “пъпките”, които в по-далечно бъдеще ще се превърнат в зъби. Червените кръвни клетки започват да се сформират в черния дроб на плода. Към края на тази седмица външните гениталии ще започнат да се развиват и ще образуват съответно характерните белези за мъжка или женска полова система. На този етап плодът е с големина около 5 сантиметра и тежи около 8 грама.

Седмица 12: оформяне на ноктите

Дванадесет седмици след забременяването на бебето му израстват нокти. Лицето му вече е значително по-развито и чертите – ясно различими. Неговите (или нейните) черва са развити в корема. На този етап плодът е с приблизителна големина от 61 милиметра и тегло от 14 грама.

Не е тайна, че първите 12 седмици са най-важни за сформирането на плода и лекото протичане на бременността. Важно е да се погрижим за минералния баланс на организма в този период. Солите на д-р Вилхелм Шуслер успешно се грижат за това по безопасен и естествен начин. 

През първите тринадесет гестационни седмици от особена важност е приемът на Шуслерова сол №1, която дава еластичност на тъканите и се грижи за красотата на бременната, предпазвайки я от поява на разширени вени, хемороиди, стрии и целулит. 

Шуслерова сол №2 от една страна се грижи за деленето на клетките и за правилния растеж на плода през първите седмици на бременността, а от друга – за здравите кости, зъби и нокти на майката.

 Шуслерова сол №5 също едновременно обгрижва майката и плода, защото участва в образуването на нервните пътища на зародиша през първите седмици и се грижи за доброто настроение на бременната, предпазвайки я от стрес и изпадане в депресивни състояния. 

В КАЛЕНДАР НА БРЕМЕННОСТТА може да се открие максимално подробна информация кои Шуслерови соли са най-полезни през първия триместър и за всяка една гестационна седмица от този период, а ТУК може да поръчаш онлайн всички необходими сoли и мехлеми на Немския хомеопатичен съюз. 

Виж още:

Бременност по седмици и приемът на желязо

Бременност по седмици: хранене през първия триместър

Бременност по седмици – каква физическа активност е позволена?

Бременност по седмици: най-важното за последния триместър

Бременност по седмици: какво да очаквате през втория триместър?

Бременност по седмици – необходими минерали

Спокойна и щастлива бременна = здрава рожба

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!