menu
Алкохолът - опасна отрова
Алкохолът - опасна отрова
Консумацията на алкохол се увеличава, а с нея и вредите.

Българите традиционно пият много алкохол. Ние не само купуваме такъв, но много често си и произвеждаме домашен - вино, ракия. Изминалите две години на пандемия драстично вдигнаха нивото на консумацията, което носи, разбира се, своите негативи.

Ние сме една от нациите, според които пиенето на алкохол е нещо напълно естествено. За напълно нормално се счита дори всекидневната употреба на алкохол. Поради факта, че алкохол се продава почти навсякъде на всеки пълнолетен гражданин, хората подценяват вредите и опасностите свръзани с пиенето. Има множество апели алкохолът да се третива поне като цигарите, тоест да има предупреждения върху бутилката за рисковете от консумацията на алкохол и да не се рекламира толкова свободно.

У нас все още пиенетето е модерно. Много младо хора пият, за да се напият. Състезават се и се хвалят с пиенето си. Не отдавна пиенето беше "мъжки спорт". Сега нараства броят на редовно пиещите жени, както и на тези, които страдат от алкохолизъм.

Световната здравна организация съобщава, че употребата на алкохол се свързва с развитието на над 200 заболявания, сред които и някои форми на рак. Алкохолът е особено вреден за черния дроб и често тежките пиячи се разболяват от цироза. Цирозата е тежко, болезнено и нелечимо заболяване и се среща много по-често сред редовно пиещите алкохол, отколкото в останалата популация.

Често се говори, че чаша вино на ден била полезна за сърцето, че много дълголетници у нас всекидневно са пили по една чашка ракия. Тоест, битува мнение, че алкохолът в малки дози не просто не е вреден, а е даже полезен. Това не отговаря на научните данни. Това е мит.

Всяко количество алкохол вреди на здравето, особено на здравето на мозъка.  Пиенето дори ускорява процеса на свиване на мозъка, тоест на намаляването на неговия обем, което се случва в процеса на стареене, както и при деменцията. Няма минимално количество алкохол, което да се счита за безопасно за мозъка. Всяко количество е опасно, алкохолът е отрова за човешкия организъм.

Особено опасни за виното и бирата. Те са изключително подценявани, едва ли не почти не се възприемат като алкохол, следователно се подценяват и вредите и опасностите, които произтичат от консумацията им. Всички видове алкохолни напитки имат вредно въздействие, защото химичната формула на алкохола е една и в нашия организъм всички те биват разраждани до едни и същи вещества.

Алкохолът води до зависимост. Ще се отнася до мозъка, алкохолът е наркотик. Много хора стават зависими към него и това проваля живота им. Има генетични и психологични фактори, които водят до такава предразположеност. Някои нации са по-предразположени - Русия, Германия, скандинавски държави, а също и България.

Няма лечение за алкохолизма. Алкохолизмът е признат за болест от Световната здравна организация, за която обаче няма лечение. В клиниките алкохолиците получават най-често успокоителни и пречистващи кръвта средства, но непреодолимото желание за пиене остава и често алкохолиците пият веднага след като излязат от там. Пият докато загубят всичко, включително живота си.

В световен мащаб това, което е показало добра успеваемост, доказано работещ метод за борба с алкохолизма е Аномимни алкохолици. Това е програма от 12 стъпки, която алкохолиците следват в групи за взаимопомощ. Много хора са успяли да влязат  в ремисия и да я поддържат, тоест да са трезвени, благодарение на работата в АА.

Според данните над три милиона души годишно на световна база умират заради употреба на алкохол. Тази мрачна статистика не включва всички инциденти, причинени от употребата му. Не включва жертвите на пияни водачи по пътищата, не включва всички жертви на пияни насилници. Често се стига до увреждащи злополуки, които никой не брои във връзка с алкохола.

Това, което трябва да знаем и да запомним, че няма безопасно количество алкохол. Алкохолът е опасна отрова. Лицемерие от страна на нашата цивилизация е да се продава алкохол свободно, а други наркотици да са забранени. Това е въпрос на пари. Не ставайте жертва на този бизнес - не пийте алкохол.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!