menu
10-те златни правила за поведение в самолет
10-те златни правила за поведение в самолет
Повечето от нас знаят, че има някои неписани правила за етикет при летене със самолет. Прочетете кои са най-важните от тях.

Всеки полет може да бъде стресиращ или не толкова, дори може да бъде приятен. Това зависи не само от уменията и професионализма на персонала в самолета, но и от поведението на всеки един пътник. Вижте какво е важно да имате предвид.

1. Бъдете подготвени за качване и слизане от самолета

Проблемът с качването на самолет е, че отнема много време, като всяко едно забавяне на пътник задържа опашката още повече. Преди да се качите, преместете всичко, от което се нуждаете по време на полета, в личната си чанта и бъдете готови бързо да поставите ръчния си багаж на съответното му място. Слизайки от самолета, не чакайте редът ви да дойде, за да започнете да събирате багажа си. Бъдете готови.

2. Бъдете учтиви със стюардесите

Стюардесите работят усилено, за да направят полета ви възможно най-приятен, но за съжаление те често не получават уважението, което заслужават. Това доведе до международна криза - недостиг на персонал в самолетите, което само влоши проблема с преуморените служители. Вашата учтивост е важна, за да бъде полетът добро преживяване за вас и за съпътстващия екип.

3. Стюардесите знаят най-добре

Стюардесите не са там само за да обслужват пътниците. Те също са на борда, за да пазят всички в безопасност и да въвеждат ред в салета. Това означава, че вие трябва да следвате инструкциите им. Ако ви кажат да закопчеете колана си, да седнете или да вдигнете таблата си - направете го дори без да задавате въпроси.. Много от правилата са измислени, за да ви предпазят в случай на спешност и трябва да се спазват.

4. Не забравяйте, че това е споделено пространство

Въпреки че е добре да се чувствате удобно по време на полет, не забравяйте, че не сте у дома. Когато седнете на мястото си, не се разпростирайте прекалено, не нахлувайте в пространството на околните.

Има голям дебат дали трябва да легате в самолет. Добро правило е, че е може лягате, ако полетът е над пет часа, въпреки че е учтиво първо да помолите човека зад вас. Не забравяйте да се върнете в изправено положение когато е време за хранене и кацане.

5. Направете си стратегия и ограничете ходенето до тоалетната

Използвайте тоалетната преди качване и се опитайте да не посещавате тоалетната в самолета, ако вече сте близо до дестинацията си. Ако не можете да издържате без често да ходите до тоалетна, резервирайте си място близо до пътеката, за да не вдигате всеки път други пътници, за да минете.

6. Уважавайте учтивите молби

Всички трябва да споделят общо пространство до края на полета. Ако някой учтиво ви помоли нещо и това няма да създаде проблем, просто го направете. Ако съседът ви любезно ви помоли да носите маска, сложете си такава. Ако имат нужда да отиде до тоалетната, направете му място да мине. Изключение от това е, ако някой ви помоли да си смените местата по време на полета. Ако родител иска да седи с детето си, бъдете любезни и разменете местата. Въпреки това, ако някой просто иска да си размени мястото без сериозна причина или ако това ще ви създаде проблем, можете учтиво да откажете.

7. Останете обути

Отново не забравяйте, че не сте у дома. Вие сте в малко, ограничено пространство. Не сваляйте обувките си. Никой не иска да види (или да помирише) босите ви крака. Ако се налага да събуете обувките си, сменете чорапите си с чисти и сложете удобни чехли. Това не е само въпрос на учтивост. Подовете на самолетите все пак са мръсни и не е хигиенично да стоите боси или по чорапи.

8. Не бъдете твърде шумни

Разговаряйте тихо в самолета. Може да намерите разговора си за интересен, но хората, с които споделяте полета, може да мислят така.

9. Без слушалки - без музика

Ще се изненадате, че това трябва да се каже, но ако нямате слушалки, не пускайте музика или видео на вашето устройство. Може да имате невероятен вкус към музиката, но другите не са длъжни да ви приемат за ди джей по време на полета. Слушате музика или гледате филм, само ако сте си приготвили слушалки.

10. Не бъдете разхвърлян и невъзпитани

Разхвърляно и невъзпитано може да означава много неща. Може да означава да пътувате мръсен или дори миришещ неприятно. Може да означава да прекалите с питиетата по време на полета. Не бъдете от тези пътници. Бъдете чисти, когато се качвате на самолета. Поддържайте зоната си в самолета чиста. Не се напивайте. Чувствайте се свободни да се насладите на питие по време на полет, но се контролирайте.

Не бъдете този човекът, който ще направи полета неприятен за всички в самолета, а напротив. Ако всички пътници спазват тези 10 правила, вероятността да си спомняте пътуването си с лошо, е твърде ниска.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!