menu
8 интересни факта за Луната
8 интересни факта за Луната
Научете повече за земния спътник

 

Красива и толкова мистериозна, луната крие и някои тайни. Представяме ви няколко факти за нея, които може би ще ви изумят:

 

1. Преди е изглеждала много по-голяма 

 

„Луната е била около десет пъти по-близо до земята, отколкото сега“, разкрива още Маси. „Представете си да погледнете към нощното небе и да видите луната 10 пъти по-голяма.“ 

 

Компютърните симулации предполагат, че Луната дори би могла да е била 12-19 пъти по-близо, на разстояние само 20 000-30 000 км, в сравнение с 384 000 км днес. 

 

Но все пак се е въртяла. „Поради обмяна на енергия от въртенето, Луната се отдалечава с по 3,78 см по-далеч всяка година.“ Това е приблизително същата скорост, с която растат ноктите ви. 

 

2. Лунният прах мирише на барут 

 

„На повърхността на Луната има много прах и астронавтите от Аполо са се завърнали с костюми, покрити с нея, когато са слезлу от лунните си модули“, обяснява Маси. 

 

„Един астронавт от мисията Аполо 17 (Харисън Джак Шмит) оприличава  миризмата на праха от Луната с тази на барута. 

 

Прахът дори предизвиква при някои астронавти нещо така „лунна сенна хрема“. На кихането и хремата им отнема дни, за да изчезнат. 

 

„Хубавото е, че няма вятър, който да духа праха”.  добавя Маси. 

 

3. Повърхностните температури на Луната достигат тези на точката на кипене 

 

„Тъй като луната няма защитна атмосфера, повърхността изпитва екстремни температури, от невероятно студена нощ до супер високи температури през деня“, обяснява Маси. 

 

Според НАСА температурата на Луната може да достигне до 123 градуса по Целзий и да падне до -233 градуса по Целзий. 

 

Средната повърхностна температура е 107 градуса по Целзий през деня и -153 градуса по Целзий през нощта.

 

 4. Нейните кратери могат да са ключ към космическата история

 

 „Без атмосфера Луната не е защитена от метеорити, така че е пълна с кратери, които могат да ни помогнат да изследваме„ естествената история на нашата слънчева система“, казва Маси. 

 

Има само 190 идентифицирани кратери от предишни въздействия на Земята, като много от тях са покрити с вода и растителност. 

 

Но на Луната има милиони -от които 5000 са с диаметри, които са по-големи от 20 км. 

 

„Тъй като повърхността на Луната изпитва по-малко геоложки сили (като вулкани или ерозия) от Земята, тя добре съхранява доказателства за древни събития чрез нейните кратери. Това я прави блестяща лаборатория или архив, която може да ни помогне да разберем по-добре нашата слънчева система. " 

 

5Винаги виждате една и съща страна на Луната 

 

Също като Земята, Луната се върти около оста си, но тъй като това въртене продължава около 27 дни - което е приблизително същото време като 27,32те дни, които отнемат на Луната да орбитира Земята - то виждате само едно лице на Луната. 

 

„Това явление се нарича “заключване на приливите и отливите” или„ и води до това, че другата страна на Луната е станала напълно невидима за нас“, казва Маси. 

 

„Докато страна, която виждаме има големи, тъмни равнини, които често покриват кратери от удари то другата страна е с повече кратери и е по-грапава, с по-плътна кора и по-малко доказателства за вулканична активност.“ 

 

6Ефектът на Луната върху приливите забавя въртенето на Земята. 

 

Гравитацията на Луната оказва влияние върху Земята, тя частично е отговорна за приливите и отливите на океана. Физикът Джордж Дарвин (синът на Чарлз Дарвин) открива, че начина, по който гравитацията на Луната тегли водата от земната повърхност, постепенно забавя въртенето на Земята. Нашият ден става по-дълъг с около 0.002 секунди всеки век, поради което след милиарди и милиарди години той ще се увеличи чувствително спрямо сега.

 

„Приливите и отливите на земята са резултат от гравитационните сили на Луната“, казва Маси. 

 

„Тъй като приливите и отливите също са повлияни от гравитацията от слънцето, без Луната все пак бихме имали приливи и отливи, но те биха били по-малки.“ 

 

7. Учените са открили вода на Луната

 

 „Мисията на Индия Чандраян-1 откри вода в близост до полюсите на Луната, а НАСА пък е открила вода в почвата“, казва Маси. 

 

„Не е много - за един кубичен метър почва може да извлечете литър - но увеличава възможността един ден да изгради основи на Луната.“

 

Въпреки това, наистина ще е трудно за хората да оцелеят на Луната. Като се има предвид изключително тънката атмосфера на Луната и липсата на течна вода, трудно е да си представим, че някога ще заселим за постоянно нашия естествен спътник.

 

8. Лунно затъмнение е спасило Христофор Колумб 

 

След като се консултира със своя алманах, Колумб използва лунното затъмнение от 29 февруари 1504 г., за да изплаши местните индианци на остров Ямайка, и да осигури храна на него и екипажа му. 

 

Той помолил старейшините на местните племена да се съберат, застанал пред тях и им казал, че християнският Бог е много ядосан заради отказа им да нахранят неговите хора и в знак на недоволство щял да накара Луната да “почервенее от гняв”. За да засили ефекта на думите си, Колумб цитирал стих от Библията, която държал в ръце: “Слънцето ще се обърне в тъмнина, и луната в кръв, преди да дойде великият и страшен ден Господен” (Йоил глава 2: стих 31).

 

Първоначално вождовете не повярвали, но скоро пред тях се разиграл страховит природен спектакъл. Когато Луната се появила над хоризонта, изглеждало сякаш постепенно я залива зловещ червен цвят. Местните жители се ужасили, паднали на колене и помолили Колумб да се застъпи пред своя Господ, като му обещали в замяна да донесат колкото храна пожелае. Колумб знаел, че Луната ще остане в сянката на Земята в продължение на малко по-малко от час и се оттеглил на борда на кораба си за да се “помоли”. Излязъл точно навреме за да обяви, че Бог му е казал, че ще прости на туземците и постепенно ще върне нормалния жълт цвят на Луната.  

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!