menu
Забравените ползи от интернет
Забравените ползи от интернет
Интернет ни превръща в „зомбита“, вторачени в екрана и ни пречи да комуникираме, нали? Почти.

Забравените ползи от интернет

Интернет и свързаността ни е фундаментална характеристика на 21 век. Голяма част от световния бизнес, както и работата на институциите, които обезпечават модерния живот вече не са възможни без интернет. Въпреки това, продължава да се шири концепцията, че интернет ни е „отнел“ способностите да общуваме директно, превърнал е децата в „зомбита“, които освен да седят пред екрана друго не вършат и дори е намалил интелектуалния капацитет на обществата. Макар да има своите минуси, а и рискове, интернет носи ползи, някои от които сме позабравили.

Информация

Това е едно от основните неща, за които се сещаме, когато стане дума за глобалната мрежа. Макар не винаги да можем да преценим кое е вярно и кое умишлена или случайна измислица, интернет събира не просто мнения и статии, а цели библиотеки, до които преди 2-3 десетилетия не сме имали достъп. Документи, книги, академични статии, обяви, инструкции, упътвания, карти, благодарение на интернет само с един пръст можем да достигнем до огромна част от познанието на целия свят за последните няколко хилядолетия. Това е безпрецедентно събитие и никога друг път в история не е било толкова лесно да намерим информацията, която искаме.

Комуникация

Повечето от нас помним стационарните телефони, писмата и чакането с дни, за да научиш как са близките ти, заминали далеч. Свързаността е едно от фундаменталните нужди на вида ни, а интернет прави възможно да общуваме с хора на другия край на света в реално време. Фактът, че не се отказваме от това удобство, значи че то е безспорно по-добрият вариант на пощата от миналия век.

Образование

Всяка държава има концепция как да предоставя образование на гражданите си, но в 21 век това е само началото. По интернет можем не само да открием безброй курсове, които да гледаме в удобно за нас време, но и да създадем индивидуална програма и да се образоваме изцяло по начин, който желаем. За децата това е дори още по-лесно, заради многобройните платформи, които съчетават обучение в сложни дисциплини като физика и математика с визуализации, игри и забавления, а те превръщат процеса на учене от скучно четене в забавно приключение.

Общност

Никога досега не сме имали по-добра възможност да споделяме себе си и нещата, които ни вдъхновяват. Днес е лесно да открием хора със същите интереси като нашите. Социалните мрежи са именно това – форма на комуникация, благородние на която лесно можем да достигнем до хора като нас, да обменим мнения, да научим любопитни неща и да се развиваме в посоката, в която желаем заедно със себеподобни.

Технологията и бързото ѝ навлизане в живота ни безспорно не трябва да се приемат като изцяло положителни. Но е нужно да помним, че интернет е само инструмент, създаден да отговори на желанията ни и употребата му зависи изцяло от нас. Ако миналото поколение  е прекарвало дните си навън, вероятно поради липса на нещо по-интересно, днешното ги прекарва в необятната виртуална среда и ползите от това не могат да се отрекат, дори и от най-заклетите привърженици на „доброто старо време“.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!