menu
Вредата от фалшивите новини
Вредата от фалшивите новини
„Фейк нюс“ стана нарицателно за опит за манипулация, но това може да се окаже по-опасно, отколкото смятаме.

Вредата от фалшивите новини

Ежедневно пред очите ни минават десетки и стотици заглавия, твърдения, мнения и предположения. Част от тях са истина, друга част са невинна лъжа, породена от невежество, а има и целенасочени лъжи, но всички те неусетно променят убежденията ни. Може да смятате, че трудно някой ще ви убеди в нещо коренно различно от мнението ви, но съществуването на рекламите е доказателство за обратното. Ние си променяме мнението и вижданията не благодарение на информацията, която сме разгледали детайлно, а чрез повторение. Когато една лъжа бъде повторена достатъчно пъти, дори най-обективните, критично мислещите и интелигентните сред нас, ще започнат да я приемат за истина. Причините за това се коренят в еволюционните основи на когнитивните ни процеси и именно затова трябва да сме запознати с вредата, която ежедневната „консумация“ на фалшиви новини може да нанесе на всеки от нас.

Откровена неистина

Фалшивите новини могат да създадат у вас напълно погрешна представа за реалността. Когато научавате нещо, съвпадащо с представите ви, тези представи се подсилват. Ако нямате подходящи познания по темата, е вероятно представите ви да са опростени и погрешни, но дезинфомцията пак ще ги затвърди. Така ще се окаже почти невъзможно да приемете истината, когато я срещнете, защото хората много трудно променяме убежденията си на базата на факти. Добър пример е вярата в „кемтрейлс“, където фактите са елементарни, но само ако обичате физиката.

Недоверие в институциите

Постоянните противоречиви новини относно институциите, които движат държавите, размиват доверието ни в тях. Днес е популярно да се говори за „статукво“ и „мейнстрийм“ като за нещо лошо, срещу която трябва да се опълчим, но тези термини имат съвсем друго значение. Фалшивите новини, дори само техните заглавия, създават у нас погрешната идея, че управляващите ни мислят злото, а най-блестящите умове на човечеството, които движат цивилизацията през цялата ни история, сега се опитват да ни заблудят и измамят.

Заплаха за здравето

Фалшивите новини от областта на медицината застрашават здравето, най-вече на децата. Страхът, че някое лекарство, ваксина или терапия ще доведат до ужасяващи последици тласка родителите към напълно неефективни методи за лечение. Страхът за живота и здравето ни е дълбоко вкоренен у всеки от нас, а материалите, които го провокират нямат за цел да информират, а да манипулират. Винаги.

Неочаквани последици

Фалшивите новини, разкриващи изфабрикувани „сензации“, високопарните думи, описващи трагични, драматични и граничещи с невероятното събития, може да изглеждат невинни, но те създават у нас представата, че светът е място, изпълнено с крайности. Това не само че превръща собствения ни живот в скучен и незначителен, но и развива „вкус“ към подобни силно влияещи на емоциите ни новини. Става все по-трудно да четем информативни, но дълги и скучни материали, които изискват концентрация и усилие и ни образоват.

Увеличаването на количеството на фалшивите новини означава, че са търсени и това е нормално. Хората лъжем, а и обичаме да ни лъжат, особено ако лъжите съвпадат с убежденията ни или предизвикват емоция. Но за да останем здраво свързани с реалността, се налага целенасочено да избираме новините, които ползваме, защото интуитивно няма да можем.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!