menu
Спортове, за които не сте чували
Спортове, за които не сте чували
Зa някои спортове е трудно да кажем дали са просто непопулярни или откровено странни.

Спортове, за които не сте чували

Ако следите световните спортни събития дори бегло, сте запознати с популярните спортове – футбол, баскетбол, волейбол, плуване, бягане, бокс, лека атлетика, тенис. Вероятно сте чували и за по-непопулярни като бодибилдинг, крикет или скуош. Но по света се практикуват и множество необичайни спортове, които ще ви изумят, най-вече с оригиналността си. Ето някои от тях.

Шах бокс

Това е спорт, в който се съчетават бокс и блиц шах и се играе на боксов ринг. Между шахматните ходове, двамата опоненти си нанасят удари, като целта е така да ударите противника, че да се обърка и да направи погрешен ход в шаха или пък така да се разсее със стратегията, че да можете да го нокаутирате. Играта печели този, който пръв направи шахмат или нокаут.

Канадска борба с пръстите на краката

Правилата на този спорт са абсолютно същите като на канадската борба, но вместо ръката, противниците се опитват да опрат в масата, или в случая – пода – крака на противника. Двамата сядат, сключват пръстите на краката и започват борбата. На следващият рунд сменят краката. Играта е измислена в пъб, от четирима не особено трезви приятели, които искали да имат състезателна дейност, за която не трябва да пазят равновесие, явно.

Търкаляне на кашкавал

Става дума за известния кашкавал Глостър, с произход едноименния регион във Великобритания. Пита кашкавал се пуска по хълм, а след секунда след нея тръгват да бягат състезателите. Печели този, който успее да я улови, а това не е лесно, защото питата може да развие скорост до 70 километра в час. Това е местен спорт, практикуван на един определен хълм, но след като получава медийна популярност, днес хиляди хора пътуват от всички краища на света, за да участват в състезанието.

Екстремно гладене

Според „Бюрото по екстремно гладене“, този спорт съчетава „тръпката на дейностите на открито, с удоволствието от добре изгладената риза.“ Представлява гладене на различни локации, като участниците носят дъска за гладене и ютия в гори, пещери, около водопади, под вода, на покрива на небостъргач и други екстремни дестинации.

Куидич

Този, измислен от Дж. К. Роулинг спорт, се превръща в реалност в един колеж в Америка, след което, поради голям интерес, е включен в програмата на общо над 400 колежа. Играчите разбира се яздят метли, но летенето с тях и другите магии са по собствен избор и не са задължителни.

Хоби езда

Това е като обикновената езда, но се практикува на закрито, а състезателите яздят дървени кончета на пръчка, или както са известни „хоби кончета“. Спортът произхожда от Финландия и е популярен предимно сред момичетата. Участниците се състезават в няколко дисциплини, като „яздейки“ конете си, трябва да извършат определени движения, да бягат, наподобявайки конски ход, да прескачат прегради и танцуват. Самите кончета са ръчна изработка и са произведения на изкуството.

Всички тези спортове изискват съобразителност, донякъде физическо усилие и разбира се – отворено съзнание. Основната им цел е забавление, но са се превърнали в част от културата и със сигурност за хората, които ги практикуват, са източник на позитивни емоции.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!