menu
Развитието на батериите
Развитието на батериите
Съвременната цивилизация не може без тях.

Развитието на батериите

Още с установяването на основните принципи на електричеството и използването му в индустрията и бита, започват експерименти как то да се съхранява и пренася. Електричеството само по себе си е феномен, познат на хората още от древността, но откакто модерният човек се научава да го използва за нуждите си, цивилизацията се движи напред с огромни крачки. Батериите, които ни помагат да съхраняваме електричество, са част от пътя.

Първите батерии

Батериите съхраняват химична енергия, която може да се превърне в електричество при нужда. Първите опити да се създаде такова устройство са още от 19 век, когато се използвали два метала – цинк и мед, между които във влажна среда протичал електрически ток. Редица изследователи усъвършенствали това изобретение, докато открият как могат да го направят практично. Първата истинска батерия е създадена от Алесандро Волта, италиански физик и изобретател, още в началото на 19 век. Думата „батерия“ е използвана от изобретателя от колониална Америка Бенджамин Франклин, които в опитите си да създаде устройство, което да съхранява ток, подредил няколко от тогавашните кондензатори заедно и го нарекъл „електрическа батарея“ по военния термин.

Напредъкът

След като изследователите разбрали основните принципи, имало множество модификации на устройството, така че да се подобри и да успее да задоволи нуждите на хората. Първите батерии след като се разредили веднъж, не можели да се зареждат отново. Това се променило през 20 век, когато навзели акумулаторите. В батериите започнали да използват олово, а след като те навлизат в бита на хората, се разработват и патентоват множество подобрения, макар основната концепция да се запазва. Създават се никел-кадмиевите батерии и капацитетът им започва да се увеличава.

Смартфоните

Днес не можем да си представим живота без съществуването на батерии. Те са толкова дълбоко вкоренени в бита и ежедневните ни, че рядко се замисляме за тях. Съвременните смартфони използват литиево-йонни и литиево-полимерни батерии, които са най-доброто от технологията, достъпно на пазара до момента. Те съчетават издръжливост, мощност и способност за бързо презареждане. Разработени са за първи път през 80-те годни на 20 век и бележат огромна стъпка в сферата, защото могат да съхраняват големи количества енергия. Това ги прави подходящи за употреба в автомобили и при съхранение на енергия от възобновяеми източници.

Технологии от бъдещето

Смята се, че следващата крачка напред, свързана с батериите, ще е в областта на нано-технологиите и ще включва модификация на съществуващите батерии така, че да могат да се сглобяват и наслагват според нуждите. Предполага се, че ще се увеличи и капацитета. Предизвикателствата касаят освен производството, за което се изискват редки елементи и рециклирането на батериите.

С развитието на електрическите автомобили и автономните устройства нараства и необходимостта от надеждни батерии. Устойчивото развитие също изисква максимално ефективно оползотворяване на електричеството и това ще включва използването на батерии с голям капацитет.

Независимо кога ще преодолеем новите предизвикателства, батериите са извървели дълъг път само за 200 години и са позволили на човечеството да се движи по-свободно напред. Няма съмнение, че бъдещето на тази технология ще бъде динамично и интересно.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!