menu
Мечките на света
Мечките на света
Ходите ли в гората? А страх ли ви е от мечки?

Мечките на света

Като стане дума за мечки, повечето хора си представят голямо кафяво животно, евентуално ядящо мед. Образът на мечката е навлязъл във фолклора на всички общества, за нея се разказват легенди, а в повечето езици има поговорки и идиоми, касаещи мечки. Това не е случайно. Мечките са адаптивни, обитават разнообразни хабитати и имат някои интересни особености. Те са обект на изследване и опазване, а никой не може да отрече, че въпреки размерите си, някои мечки са откровени сладури.

Видове мечки

Мечките обитават големи територии в планинските райони на всички континенти, без Австралия. Познаваме общо осем вида – кафява мечка, каквато има и у нас, американска и азиатска черна мечка, полярна мечка, панда, южноамериканска мечка, индийска мечка и слънчева мечка. Те си приличат по начин на живот и форма на тялото, но са добре адаптирани към съответното местообитание. Мечките могат да бягат бързо, да се катерят по дървета и да плуват добре и логично – нямат естествени хищници.

Хранене и социален живот

Мечките спадат към групата на хищниците, но всъщност са всеядни животни. Някои, като полярните мечки, се прехранват изключително с лов, пандите прекарват часове наред хрупайки бамбук, кафявите и черните мечки смесват лов със събиране на различни растения, а индийските мечки хапват термити, поради което имат издължени муцуни. Мечките са индивидуалисти – живеят сами, като малките са безпомощни и имат нужда от майките си, които се грижат за тях няколко години и ги обучават усърдно.

Хибернация

Мечките в северното полукълбо са развили и едно приспособление, което им помага да се справят с неблагоприятните условия през студения сезон. Те спят зимен сън, или казано на научен език – хибернират. Преди настъпването на зимата се подготвят, като ядат повече, за да натрупат мазнини, а след като храната стане по-трудно достъпна или изчезне напълно, си намират някое закътано място, където остават няколко месеца в състояние на силно понижени жизнени функции.

Опазване

Мечките са едни от най-големите бозайници на планетата и с изключение на двата вида черни мечки, всички останали са застрашени от изчезване и са обект на опазване. Смята се, че пандите са най-малко – останали са едва между 1000 и 2000 индивида и различни организации се занимават с този проблем. Мечките са на върха на хранителните мрежи, тоест те имат роля за контрола над популациите на другите животни и опазването им е критично важно за планетата. В миналото са били ловувани заради кожите им, а и днес някъде е позволен ловът на мечки, но се контролира от съответните институции. Климатичните изменения и урбанизацията също влияят върху популациите на мечките. Топенето на ледовете, изсичането на горите и намаляването на хранителните им ресурси са причина за намаляване на популациите, а поради начина им на живот, те се размножават бавно.

Малко вероятно е да ви нападне мечка, но ако все пак ходите в гора, където знаете, че може да срещнете такива животни, постарайте се да вдигате шум. Повечето животни на света се страхуват от хората и ако предупредите, че сте там, мечката ще избяга. Ако обаче я изненадате, може да си имате неприятности.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!