menu
15 юли е денят на св. княз Владимир I Велики
15 юли е денят на св. княз Владимир I Велики
Св. княз Владимир I Велики е владетелят покръстил в православието Киевска Рус.

15 юли православната църква чества паметта на св. Владимир I Велики. Той е владетелят, който покръства в православието Киевска Рус. Заради този си голям принос към вярата, той е наречен равноапостолен.

Имен ден празнуват Владимир, Владимира, Владо, Влайко, Влада. В превод от славянски името Владимир означава буквално "велик, могъщ владетел".

На днешния ден православната църква чества още паметта на мъчениците Кирик и Юлита. Юлита била от род на римски царе. Много млада останала вдовица със своя три годишен син Кирик. По това време император Диоклетиан предследвал и избивал християните, които не искали да се отрекат от вярата си. Точно това се случило с двамата.

Когато били хванати, Юлита отказала да се отрече от вярата си и хората на императора започнали да я измъчват пред очите на Кирик. Детето крещяло, че и то е християнче и искало да го пуснат при майка му. Успяло да се измъкне от ръцете на стражите, но един от тях се ядосал и го блъснал. То паднало, ударило главичката си и починало. 

Юлита като вижда това, с радост приема мъченическата смърт. Било заповядано телата им да бъдат хвърлени на зверовете, но съвестна християнка успява да ги открадне и погребе. Когато дошло управлението на император Константин Велики, който бил християнин, тя показала мястото, където са мощите на Кирик и Юлита. Те били намерени нетленни, а мъчениците обявени за светци.

Имен ден празнуват още Господин и Господинка, защото името Кирик се превежда като Господин на български.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!