menu
Правилният начин за отслабване
Правилният начин за отслабване
Няма човек, който да не се е опитвал да отслабне.

Правилният начин за отслабване

В 21 век все повече хора страдат от наднормено тегло, а много от тях се подлагат на жестоки диети, само за да постигнат мечтаното тяло. Често не го постигат, а последиците от подобни експерименти са по-скоро емоционални – след поредния неуспех идва отчаяние, което борим с повече от любимите ни мазни или сладки храни. Но не е задължително това да се случи и на вас.

Няма една рецепта за отслабване, нито една диета за всички, нито вълшебно хапче. Но има няколко общи правила, които, ако следвате достатъчно дълго, със сигурност ще постигнете успех. Уловката е, че рядко някой успява да ги спазва без да изпада в крайности, а това е просто другата дума за провал.

Калориен дефицит

Първото и основно правило е да намалите храната. Не, недейте да ядете само салата. Спирайки рязко храната ще постегнете две неща: мозъкът ви ще „реши“, че има хранителна криза и след като свалите няколко килограма, ще мине в „икономичен режим“ и ще си пази упорито всичките мазнини. Да, точно тези на корема. А вие ще се чувствате отвратително. Опитайте да намалете с 20 процента това, което обичайно ядете.

Тренировки

Пет тренировки в седмицата за две седмици не са като две тренировки в седмицата за пет седмици и ако опитате първото, ще постигнете убийствено болезнена мускулна треска, или още по-лошо – контузия. Опитайте да увеличите движението ежедневно и да включите базови упражнения, като клекове, коремни преси, лицеви опори. Не чакайте ефект веднага.

Търпение

Тези излишни пет-десет килограма не сте го качили за два месеца, така че не очаквайте да ги свалите за толкова. Счита се, че ако не сте с голямо наднормено тегло, на месец е полезно да сваляте не повече от 1 килограм. Насладете се на това, че имате контрол върху процеса на хранене и движение и недейте да се качвате на кантара по два пъти на ден. Е, освен ако не ви харесва да се самоизмъчвате – теглото ни варира с до 1-2 килограма на ден, така че е крайно невероятно наистина да сте свалили 1 килограм от снощи. Както и да сте го качили.

Слушайте тялото си

Най-важното при отслабването е да не стигате до крайности. Ако нямате треньор и не следвате определен план, е много лесно да го направите. Днес ще обядвате половин ябълка след тренировка, но в неделя ще си купите дюнер и ще лежите на дивана, изпитвайки вина. Случва се. Понякога ни се яде дюнер или шоколад. Или ни се иска поне за ден да не се опитваме да отслабваме. Това може да е начинът на тялото да ви каже, че не му давате достатъчно храна, а може да е емоционална реакция. Хората не обичаме ограниченията, дори сами да си ги налагаме. Позволете си го и не се съдете строго.

Правилният начин за отслабване не е диета, докато спре да ви се живее, а по-скоро път за намиране на баланса между това, към което се стреми тялото ви и това, което искате вие. И то отнема време. Никога няма да излъжете тялото си – повечето хора, които се опитват, обикновено си връщат килограмите.  

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!