menu
Какво е важно за доброто психично здраве?
Какво е важно за доброто психично здраве?
Доброто психично здраве е въпрос и на правилната грижа.

Повечето хора разбират колко е важно да имаме здраво тяло. Много хора обаче пренебрегват значението на психичното здраве, а то е в основата на удоволствието от живота. То насърчава и по-доброто физическо здраве и издръжливост. Трябва да се грижите както за тялото, така и за ума си, за да сте наистина здрави.

Самочувствието е от основно значение

Да се ​​чувствате добре със себе си е от решаващо значение за психичното здраве. Притесненията и негативните мисли могат да ви пречат в много голяма степен в живота. Неувереността в себе си води до по-високи нива на тревожност. Работете върху изграждането на здравословно самочувствие.

Фокусирайте се върху силните си страни

Във времена на трудности се съсредоточете върху качествата, които могат да ви помогнат да преминете през предизвикателствата на живота.

Например, ако може да откриете, че си мислите: „Не ми харесва да не знам какво ще се случи. Ами ако се случи нещо ужасно?“ В този случай можете да си припомните силните си страни. Може да си кажете: „Не ми харесва да не знам какво ще се случи, но знам, че съм преодолявал непредвидими събития в миналото. Вярвам в способността си да се справя с всичко, което ми се изпречи.“

Практикувайте самоутвърждаване

Себеутвърждаването е упражнение, при което си напомняте за стойността си, като казвате или записвате неща, които харесвате или на които се възхищавате в себе си. Редовното признаване на качествата, които обичате в себе си, може да ви даде огромен тласък на самочувствието.

Справяне със стреса

Практикувайте съзнателна медитация. Съзнателната медитация е медитация, която изисква да се съсредоточите върху настоящия момент. Практикуването й поставя фокуса върху това просто да бъдете и да не правите нищо друго в момента.

Можете да медитирате само 30 минути на ден. Това води до благоприятни промени в поведението и мозъчната функция. Концентрацията намалява емоционалната реактивност, тревожността и депресията.

Бъдете физически активни

Когато изпитвате стрес, мозъкът ви произвежда хормони, които казват на тялото да се подготви да реагира на заплаха. Сериозният стрес може да компрометира психическото ви здраве и може да причини и физически симптоми. Друг добър начин за справяне със стреса, освен медитацията, е чрез физически упражнения.

Отделяйте време за себе си

 Справянето със силни емоции може да бъде трудно, но това е част от  живота. Да можеш да регулираш емоциите си и да успокоиш собствената си болка е съществена част от психическото здраве. Именно затова е важно да отделяте време всеки ден, за да правите неща, които ви карат да се чувствате добре. Някои чудесни примери включват разговор с приятел, разходка, слушане на музика или участие в друга успокояваща дейност като вана с мехурчета.

Практикувайте самосъзнание

Бъдете внимателни към собствените си емоционални реакции към външни събития. Отделете време да помислите за поведението ви в трудни ситуации.

Вместо да реагирате незабавно на негативно събитие, опитайте се да се отдалечите мислено за момент, за да забележите емоционалната си реакция. Много хора намират за полезно например да поемат няколко дълбоки вдишвания или да преброят до десет, преди да реагират.

Мислете за това, което чувствате, без осъждане. Това ви позволява да реагирате по начин, който не е импулсивен, но е обмислен.

Осъзнаването на емоциите ви е особено полезно при навигирането в комуникацията и взаимоотношенията.

Разпознайте характеристиките на здравите, както и на нездравите взаимоотношения

Социалната подкрепа е важна в трудни моменти. Приятелите, семейството и колегите могат да предложат емоционална подкрепа и помощ при стресови житейски събития. Социалната подкрепа също ви предлага място, където да се чувствате приети и сигурни. Потърсете тези компоненти във вашите взаимоотношения: доверие, свобода, изслушаване. Ако ги няма, вероятно тези взаимоотношения не са здравословни.

Поддържането на положителни взаимоотношения не е свързано само с поведението на другите. Става въпрос и за вашето собствено поведение.

Ето няколко съвета за поддържане на здрави взаимоотношения:

Научете какво иска всеки човек от връзката си с вас.

Изразете своите нужди и бъдете възприемчиви към нуждите на другите.

Признайте, че няма да намерите пълно щастие само чрез една връзка.

Бъдете отворени за компромиси и се научете да преговаряте за резултати, които и двамата можете да приемете.

Приемете и обичайте различията между себе си и другите.

Практикувайте емпатия, като се опитвате да разберете възприятията и гледните точки на другите.

Когато възникнат сериозни проблеми, опитайте се да преговаряте с честност и състрадание.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!