menu
Какво е щастието
Какво е щастието
Емоция, представа или просто усещане, което не можем да обясним, но ни харесва.

Какво е щастието

Всички сме го изпитвали, пожелаваме си го, знаем какво е като усещане, но не можем да дадем единно определено на щастието, нито рецепта как да го постегнем. Това е така, защото щастието не е просто една емоция. То произтича от цялата съвкупност на нещата, които правим, а различните преживявания могат да предизвикат различни емоции у хората, някои от които допринасят за щастието, а други – не.

Видове щастие

Психолозите различават различни „видове“ щастие. Според една от най-популярните класификации, щастието се разпределя на три нива. Първото включва баланса между положителните и отрицателните ни емоции. Второто касае преценката ни за самите себе си и за живота ни в дългосрочен план. Третото ниво е свързано с търсенето на смисъл в живота и разкриване на пълния ни потенциал. Разбирането как си взаимодействат тези компоненти, ще ни даде по-добра представа как да постигнем повече щастие.

Науката за щастието

Според науката, около 50 процента от причината да сме щастливи се дължи на нашите гени, които определят до голям степен начините, по които реагираме; 10 процента се дължат на обстоятелствата, а останалите 40 – на нашите лични избори и действия. Мит е, че следването на определен модел на живот ще ни донесе желаното щастие. Според науката, инвестирането в цели и връзки, които ни носят удовлетворение са гаранцията за щастие, независимо дали те са общоприетият модел. Грижата за другите и участието в общността също ще помогнат.

Според последните изследвания, всеки от нас има базово ниво на щастие, към което се връща, независимо какво се случва. За да се промени то и да стане „по-високо“, е необходимо да полагаме целенасочени ежедневни усилия, но и да знаем в каква посока да бъдат те.

Почти рецепта

За да адресираме основните нива на щастие, е необходимо да започнем с емоциите си. Популярна заблуда е, че негативните емоции трябва да се игнорират. Психолозите препоръчват да ги изживеем и да се опитаме да ги приемем, защото винаги ще се срещаме с неприятни преживявания. Следващата стъпка е да „ревизираме“ себе си и целите си в живота. Тук психолозите съветват да направим мисловен експеримент: представете си, че имате възможност да бъдете точно това, което желаете и всички около вас ще ви подкрепят безусловно, а вие със сигурност ще успеете. Какво искате да бъдете? Работете повече в тази насока, дори с мънички стъпки и резултатите няма да закъснеят.

Откриването на смисъла на живота ни е свързано с постиженията, но само ако те са наистина това, което желаем. Ако следваме чужди цели и вършим неща, които не ни носят удовлетворение, само защото така трябва, е вероятно да не успеем да постегнем щастие.

Концепцията за щастие и удовлетворение от живота е сложна и може да включва много фактори, но в основата ѝ стоят няколко общи за всички идеи. Вглеждайки се в себе си, всеки от нас може да открие какво означават те за него и да положи усилия да постигне повече щастие в живота си.

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!