menu
Как се отразяват жегите на кучетата?
Как се отразяват жегите на кучетата?
Жегите се понасят трудно, но най-вече от кучетата.

Високите температури и силното слънце мъчат всички ни. Хората обаче може да облечем по-леки дрехи, да се изкъпем в басейна или морето, докато кучетата - нашите най-добри приятели понасят по-трудно жегите. Те не могат да свалят кожината си и да я облекат отново на есен. Колкото и добре да са постигани с оглед на горещия сезон, на тях им е много по-горещо. Освен това те няма потни жлези, което прави естественото охлаждане на организма много по трудно при тях.

Освен неприятна жегата е и много опасна за кучетата. Някои кучета са по-предразположени да постарадат от високите температури от други. Значение имат породата, възрастта и теглото на кучето.

Най-застрашени са тежките и едри кучета, както и по-възрастните. Застрашени сериозно са и породите с плоски лица (брахицефалните породи) като Мопс, Пекинез и Булдог.

Чиестокръвните животни са много по-уязвими на редица заболявания в сравнение с кръстоските. По отношение на издръжливостта на жега, това отново важи. Кучетата с плоски лица и широки черепи са два пъти по-верояно да пострадат от топлото. Тези с дулги муцуни са по-малко застрашени.

Ако говорим за конкретни породи, най-уязвими от топлото време са Чау Чау, Английски булдог, Френския булдог и Дог Бордо.

При Чау Чау проблемът е най-вече в дебелата двуслойна козина, която имат. Тя държи изключително горещо. Анатомичната структура на черепа им също допринася за проблема.

При булдозите също главната причина е формата на черепа, заради която имат по-висок риск от респираторни заболявания, както и от проблеми в жегите. При тази порода има най-много регистрирани случаи на топлинен удар. Препоръчително е в най-горещите часове, тези животни да не бъдат извеждани и по възможност да се държат в хладни помощения.

Дог Бордо са изключително едри и тежки кучета. Теглото им достига до 65 к, а височината до цели 70 см. Те са изключително мускилести и силни, но за съжаление са също с брахицефална форма на главата и затова трябва стриктно да бъдат пазени от жегите.

Как да помогнете на домашните си любимци в горещите дни?

  • Не ги извеждайте когато е най-горещо.
  • Винаги носете вода за тях със себе си. Давайте им често да пият, както и ги мокрете с нея.
  • Ходете по сянката с тях.
  • Наблюдавайте ги за признаци за топлинен удар.
  • Посете ветеринар, ако се съмнявате, че нещо с кучето не е наред.

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!