menu
Как да учим ефективно
Как да учим ефективно
Четири стратегии да научаваме новите неща лесно.

Как да учим ефективно

В днешният свят ни се налага непрекъснато да учим нови неща и да задълбочаваме вече съществуващи умения. Независимо дали сте студент, който влага повечето си време в учене или, като много хора, съчетавате работа, семейство, свободно време и искате да се развивате в кариерата или пък търсите нова, ученето е в основата. За да постигнем максимален резултат, трябва да насочим усилията си правилно. Ето 4 стратегии, които ще ви помогнат в тази задача.

Активно учене

Четенето не е учене. Можете да прочетете един текст, за да разберете в обши линии за какво се отнася, но това е „пасивна“ информация и няма да доведе до създаването на нови връзки в мозъка. За да научите това, което искате, се налага да го ползвате в практиката. Независимо от обекта, единственият начин да го разберете в дълбочина, е да го приложите на практика. Може да водите бележки, да решавате проблеми, да измисляте нови начини, по които информацията може да се свърже. Така мозъкът ви ще участва активно и наученото ще се „запише“ някъде из невронните ни мрежи за бъдещо ползване.

По малко, но често

Прекарването на 4-5 часа в изследване на нещо, четене, обмисляне и повтаряне не е най-оптималната стратегия. Експериментите често показват точно обратното – прекарването на по-малко време в учене, но ежедневно, ще помогне да се концентрирате повече върху материала, а и няма да се изморявате. Приемането на малки „порции“ нова информация пък помага тя да бъде по-добре интегрирана в мозъка.

Въпроси

Ако наистина искате да усвоите материала, изпитвайте се. Задавайте си въпроси. Измислете си схема, по която „доказвате“ на себе си, че сте усвоили каквото сте искали. Вместо да прекарвате часове в четене и подчертаване, прочетете малка част и се тествайте върху нея. Разделянето на материала на части ще намали и стреса, защото ще го усвоявате лека-полека, а след като вече стане ясно, че се справяте, и увереността ви в крайния резултат ще се повиши.

Бъди учител

Една от най-успешните стратегии за усвояване на някакъв материал е ако се опитате да го обясните на някой друг. В случай, че няма такъв човек, опитайте се да го разкажете на себе си. Обяснете си връзките и зависимостите със свои думи, запишете си някои неща, а други изкажете на глас. Това ще помогне за изясняване на сложни концепции, тъй като търсейки начин да го обясните, вие всъщност го пречупвате през опита, който вече имате и така новите неща идват „опаковани“ в познати концепции.

Не се разсейвай

Всички тези стратегии ще работят, без значение дали ги прилагате заедно или по отделно. Но ще ви бъде по-лесно, ако не се разсейвате от социални медии, телевизия и т.н. За да вникнете в това, което искате да научите, е най-добре да останете фокусирани върху него в продължение на 40-50 минути. Ако се разсейвате постоянно, нивото на усвояване на информацията ще спадне и само ще си пропилеете усилията, а и времето.

Ученето на нови неща е изключително важно за всяка успешна личност, така че умението да учим ефективно е сред най-ценните.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!