menu
Как да помогнем на детето да се адаптира в детската градина?
Как да помогнем на детето да се адаптира в детската градина?
Това е труден период за всички в семейството.

Детската градина не е просто място, където оставяме някой да гледа детето ни. Там работят квалифицирани учители, които осигуряват предучилищната подготовка на детето, но също му помагат в неговата първоначална социализация, в изграждането на редица навици, важни за целия му понататъчен живот. Ето защо в България посещението на обучителните ситуации в детската градина са задължителни за всички деца, навършили четири годишна възраст.

Не зависимо на каква възраст детето ще бъде записано на детска градина, първоначалният период на адаптация е почти винаги труден при повече деца. Детето за първи път прекарва цял или половин ден извън дома, като за него се грижат други хора, а не роднини. Освен това трябва да си партнира с още много деца, да дели с тях вниманието на възрастните, играчките в занималнията, да се съобразя с техните нужди. Това са все нови неща за детето и те са същинско предизвикателство за него. 

Често периодът на адаптация се характеризира с някакъв тип протест от страна на детето, например то се сърди и се тръшка много на родителите си за дребни неща, след като те с такова нетърпение са очаквали да го вземат от градината и да прекарат време заедно. Може да започне да спи по-неспокойно, да плаче доста ситрун, дори да лъже за проблеми със здравето си или с поведението на деца или учители от деткста градина с цел да не го водят повече там.

Това не означава, че непременно детето се чувства зле там. Просто то се съпротивлява на промяната, защото е трудна и изисква от него да порасне, да се откъсне от мама. 

Как да му помогнете в този труден момент?

Направете раздялата сутрин колкото се може по-кратка. Това е болезнен момент и е добре да не се проточва във времето. Прегърнете детето, пожелайте му приятен ден и го уверете с едно изречение, че го обичате и след като мине следобедния сън, ще дойдете да го вземете. След това си тръгнете, колкото и да вика детето след вас, да настоява за още прегръдки или да пита едни и същи въпроси. Може да ви звучи безсърдечно, но това е много по-добре за детето. След като вие си тръгнете , то отива при останалите деца и се разсейва с игри. Когато бавите раздялата, детето се надява, че ще успее да ви убеди да не го оставите, а да го вземете със себе си.

Говорете само хубави неща за детската градина.

Дори и нещо да не харесвате, не коментирайте пред детето. Как ще искате да отиде утре там като то е чуло от самите вас, че там нещо не е както трябва? Как ще се чувства добре? Никога не използвайте ходенето на детска градина като наказание или за заплаха. 

Създайте му режим.

Предварително се старайте да му създадете режим на сън, бодърстване, игри и хранене като този в градината. Така промяната няма да бъде толкова голяма и детето ще се чувства добре.

Говорете с детето.

Обяснявайте му за плюсовете на градината и защо е необходимо децата да ходят там. В същото време прекарвайте времето след градина пълноценно заедно. Детето има нужда да общува с вас, за да се чувства добре.

Решавайте проблемите.

Ако детето сподели проблем, търсете решение заедно с учителите. Не вярвайте на всичко, което децата разказват. Винаги говорете за ситуациите с учителите в групата. Вие сте един отбор и само заедно може да помагате на детето. 

Не се съгласявайте да не пускате детето на градина, освен ако няма основателна причина.

Проблемът е, че направите ли веднъж така, детето ще се надява всеки следващ ден пак да ви убеди. Това му носи излишно напражение, същи за вас. Затова не отсъпвайте. Така ходенето на градина по-лесно ще се приеме от детето като всекидневие. 

Когато мине периодът на адаптация, повечето деца с желание ходат на детска градина. Просто е нужно малко търпение и правилния подход.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!