menu
Да прекарваш време сам със себе си е полезно
Да прекарваш време сам със себе си е полезно
Свикнали сте около вас винаги да има хора, или нещо „да говори“?

Да прекарваш време сам със себе си е полезно

Повечето от нас прекарваме времето си, свързани с други хора, независимо дали онлайн, или на живо, а в свободното си време или гледаме телевизия, или сърфираме в интернет. Макар да сме социални същества, тази постоянна стимулация вреди както на емоционалното ни състояние, така и на способностите ни за пълноценна комуникация с другите.

Еволюция на свързаността

Твърде бързото развитие на технологията излага мозъците ни на стрес, за какъвто те не са подготвени. Само до преди 10 години никой от нас не е прекарвал цялото си свободно време свързан с други хора или с интернет. Макар да сме еволюирали да живеем в групи и активно да се кооперираме с другите, едва в последните 10-20 години наблюдаваме свързаност, която не ни позволява нито за секунда да останем сами. Така се оказва, че нямаме време да обърнем внимание на това, което се случва вътре в нас, да анализираме външните събития или просто да се отпуснем, без да се опитваме да възприемаме информация под някаква форма.

Ползата да останеш сам

Общественото мнение налага като норма състоянието на свързаност. Със сигурност ще предизвикаме любопитно погледи, ако сме сами на ресторант или кино, но това не значи, че не можем да прекарваме време със себе си по други начини.

Преди всичко, да останеш малко сам, извън онлайн пространството и без да слушаш или гледаш телевизия помага на мозъка да се отпусне на биохимично ниво. Постоянния поток информация изисква от мозъка ни постоянно да я обработва и това буквално го изтощава. Когато спрем да бъдем непрекъснато свързани, ще ни остане свободен „капацитет“ да премислим дадена ситуация, да си изясним чувствата, или да си обясним поведение, което ни е изненадало.

Да си сам не означава непременно да си самотен. Самотата е състояние, в което човек изпитва негативни емоции на отчужденост от света. Да прекараш малко време сам, рефлектирайки върху света може да помогне да преоткрием начините, по които се свързваме с другите, защото ще се научим да разбираме по-добре себе си. Не на последно място – времето, което прекарваме сами, без външни стимули, помага на креативните ни идеи да кристализират и да се оформят, което е пряко свързано със способността ни да решаваме проблеми.

Как да го направим

Осъзнаването, че е полезно  да прекарваме известно време сами обаче няма да ни доведе до това. За хората, които не са свикнали  да бъдат сами, това е предизвикателство, което  може да доведе и до негативни емоции. За да изградим у себе си способност да оставаме сами, е необходимо да започнем с малки стъпки. Например вместо да слушаме музика, докато се разхождаме, можем да слушаме собствените си мисли. Полезен навик е и вършенето на домашните задължения на изключен телевизор. Може да опитаме да прекарваме по малко време сами всеки ден, да се изключваме от социалните мрежи за един уикенд и да си даваме „почивка“ през която да не мислим за нищо конкретно по-често.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!