menu
Задължително е да имаш приятели
Задължително е да имаш приятели
Смятате ли, че след като имате семейство, деца, кариера вече няма време за приятели?

Задължително е да имаш приятели

Според изследванията, приятелите са съществена част от живота ни, а за да бъдем пълноценни личности и да се радваме на ежедневието си, е абсолютно задължително да имаме приятелски отношения с други хора. Тези от нас, които по някаква причина са изолирани от другите, не изграждат приятелства или изграждат, но не достатъчно здрави, рискуват да влошат качеството си на живот. Но как да имаме приятели, когато има толкова други неща в живота ни?

Ето няколко концепции, които ще разклатят представата ни за приятелствата, които създаваме и ще ни помогнат да изграждаме по-здрави връзки с другите.

Най-добрият приятел не винаги съществува

Разбира се, че е прекрасно, ако имате толкова близък човек, който да се отличава от останалите ви приятели, но не е „грешно“ да нямате. Когато сме деца е по-лесно да имаме най-добър приятел, но впоследствие много от нас просто нямат такъв човек. Това не е  причина да се чувствате непълноценни. Приятелите ни помагат да навигираме сложната реалност и да рефлектираме върху себе си и действията си. Няма нужда да имаме един такъв човек, който да върши всичката „работа“ и да играе роля на огледало; можем да имаме много приятели, а комуникацията с тях е това, което ни помага.

За да имаш истински приятели, не трябва да влагаш много време и енергия.

Да, за да изградим здрави връзки е нужно да влагаме време, енергия и усилия, но човешките взаимоотношения не се измерват количествено. Ако полагаме малки усилия за приятелите си, съобразени с живота и времето ни, това вероятно ще бъде достатъчно. И ние не очакваме от тях да влагат цялото си време, за да бъдат наши приятели, нали?

Дигиталните приятели са също толкова ценни, колкото тези, с които се виждаме на живо

Безспорно има предимства  да имаме приятели наблизо – можем да излезем с тях да отпразнуваме нещо или да ги помолим да ни правят компания, да ни прегърнат, да ни помогнат. Но дори приятелите, с които общуваме само онлайн ще ни помогнат да живеем по-пълноценно и ще си вършат „работата“ точно както и ако бяха на една ръка разстояние. Основната роля на приятелите се корени в комуникацията, не във физическото присъствие.

Приятелите не са завинаги

Струва ви се, че някой ваш приятел не ви е толкова близък вече, но понеже се познавате от „сто години“ смятате, че е редно да бъде винаги в живота ви? Хората, даже и приятелите ни, се променят. Ако имате нужда от нещо, което приятелят ви не може да ви даде или ако вие не можете да му дадете това, от което той има нужда, може би е време да се разделите и в това няма нищо погрешно. През живота ни ще общуваме с много хора. Някои ще останат завинаги, други – не. Зависи само от нас и няма „правило“.

Приятелите са задължителен елемент от живота ни; важно е да имаме такива и основната им роля е да ни помагат да се чувствате като част от общността, както и ние на тях; да бъдем по-добри версии на себе си и да споделяме емоциите си. Другото е по избор.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!