menu
Субфебрилна температура: симптоми, причини, лечение
Субфебрилна температура: симптоми, причини, лечение
Разбери какво е субфебрилна температура, как се появява и как да й повлияеш по най-безопасния начин с оригиналните Шуслерови соли на DHU.

Субфебрилна температура: симптоми, причини, лечение

Човешкото тяло е сложна и интелигентна система, която непрекъснато работи, за да се чувстваме възможно най-добре. Това се отнася с пълна сила за поддържането на оптимална вътрешна температура. Телесната температура зависи от хормоналната и мозъчната активност на организма и се адаптира към условията на околната среда. Когато тялото работи „правилно“ и не усещаме дискомфорт, оптималната телесна температура в него е около 37°C. Понякога обаче се налага то да повиши температурата си над “идеалното” ниво, за да успее да се пребори с настинка или грип, с друга вирусна или бактериална инфекция.  

Какво е субфебрилна температура?

Това е телесна температура, която е малко по-висока от това, което се счита за нормална температура. Няма стандарт за специфичния температурен диапазон, съответстващ на субфебрилитет, но някои експерти определят субфебрилната температура като температура, попадаща в диапазона между 37,5°C и 38,5°C. 

Човек с температура от или над 38,5°C обичайно се счита за такъв с фебрилна температура (треска).

Какво причинява субфебрилна температура?

Това състояние може да възникне поради няколко причини. Възможно е също да бъде придружено от други симптоми. Например настинка и грип са основните причинители на високата телесна температура. Важно е да кажем, че температурата, която се появява при настинка, е по-вероятно да бъде субфебрилна, а тази, която се появява при грип, може да бъде и субфебрилна и фебрилна.

Жена си измерва температура

Кои са признаците за поява на субфебрилна температура?

Разбира се, най-лесният начин да разберем дали имаме субфебрилна или по-висока температура е като просто я измерим чрез термометър. Но има и други признаци, които индикират наличието й:

В зависимост от причина за появата на температура, тя може да бъде придружена и с други симптоми, които обикновено включват кашлица, възпалено гърло, главоболие. Те могат да се използват за определяне на първопричината за повишаването на телесната температура, което е и най-добрият начин за нейното повлияване.

Жена с компрес на главата си измерва температурата

Как да лекуваме субфебрилна температура?

Важно е да кажем, че след като повишаването на температурата е реакцията на тялото, чрез която то се бори с дадена инфекция, не е необходимо да опитваме да я понижим, защото това би забавило процеса на лечение. Но има няколко неща, които биха облекчили дискомфорта и биха ни накарали да се почувстваме по-добре. 

Някои от тези опции са:

Ако обаче температурата превиши 38,5°C, към сол №3 трябва да добавим още две минерални соли. Шуслерова сол №5, която спомага извеждането на токсините от клетките, и Шуслерова сол №8 , която балансира течностите в тялото и го поддържа добре хидратирано.

Доктор преглежда жена

Консултацията с лекар е задължителна, ако:

Нека не забравяме, че поддържането на тялото чрез здравословни навици помага за по-бързото нормализиране на високата температура, защото такива полезни привички като здравословно хранене, редовен спорт и достатъчно сън се грижат имунната система да е в изправност и готова да се справи с всякакви предизвикателства. 

 

Виж още:

Висока температура: кратък, но важен справочник

Висока температура: 4 натурални начина да я свалим

Високата температура и мозъкът – каква е връзката?

Висока температура при детето

Митовете за високата температура, на които не трябва да вярвате

Висока температура при дете – кога трябва да се притесним?

Изненадващо, но факт: от високата температура има и ползи!

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!