menu
Науката за целулита - причини и решения
Науката за целулита - причини и решения
Целулитът е често срещан проблем, който често се описва като вдлъбнат вид на кожата, предимно по бедрата, задните части и корема. Той засяга до 90% от жените в определен момент от живота им, но въпреки разпространението му, той остава тема, обвита в митове и погрешни схващания.

Какво причинява целулита?

Целулитът се причинява от взаимодействието на съединителната тъкан в дерматологичния слой под кожата и слоя мазнини точно под него. Ето един по-подробен поглед върху основните фактори:

1. Мастни клетки и съединителна тъкан: При жените мастните клетки и съединителната тъкан са разположени вертикално. Когато мастните клетки изпъкват в слоя кожа, това създава впечатление за целулит. Мъжете, от друга страна, имат кръстосана структура, което ги прави по-малко склонни към развитие на целулит.

 

2. Хормонални фактори: Хормоните играят решаваща роля за развитието на целулита. Естрогенът, инсулинът, норадреналинът, хормоните на щитовидната жлеза и пролактинът са част от процеса на производство на целулит. С напредването на възрастта и намаляването на нивата на естроген притокът на кръв към съединителната тъкан под кожата също намалява. Това води до по-слабо производство на колаген и уголемяване на мастните клетки, което прави целулита по-видим.

3. Начин на живот и хранене: Изборът на начин на живот може да изостри целулита. Диета с високо съдържание на мазнини, въглехидрати, сол и твърде малко фибри може да допринесе за образуването на целулит. По същия начин липсата на физически упражнения, високите нива на стрес и дехидратацията могат да влошат целулита.

Ефективни решения за целулита

Въпреки че няма окончателно лечение за целулита, няколко процедури могат да намалят появата му. Ето някои решения, подкрепени от науката:

1. Масаж и подходящи продукти: Техники като дълбок тъканен масаж, могат да помогнат за разграждането на мастните клетки и да подобрят лимфния дренаж. Въпреки че резултатите могат да бъдат обещаващи, те често изискват продължителни посещения за поддържане. В домашна обстановка е полезно да се използва скраб за тяло, тъй като при втриване в кожата позволява загряване на мастните клетки, което насърчава производството на колаген.

2. Упражнения: Редовната физическа активност, особено силовите и сърдечносъдовите упражнения, може да намали телесните мазнини и да подобри мускулния тонус, което може да помогне за намаляване на появата на целулит.

3. Здравословно хранене и хидратация: Поддържането на балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни, може да помогне за намаляване на телесните мазнини. Поддържането на хидратация поддържа кожата пухкава и може да намали до минимум появата на целулит.

Целулитът е многостранен проблем, който се влияе от различни фактори. Въпреки че не може да бъде напълно предотвратен, разбирането на причините за него може да помогне за управлението и намаляването на появата му. Комбинацията от здравословен начин на живот, съвременни процедури и локални приложения може да предложи ефективни решения против целулит, което позволява по-гладка и тонизирана кожа.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!