menu
Как да започнем новата година на чисто?
Как да започнем новата година на чисто?
Как да започнем новата година на чисто?В края на всяка година отделяме малко време, за да разсъждавам върху изминалата. Опитваме се да  изчистим умствената и физическата бъркотия и да си поставим нови цели за следващата. Началото на новата година ни предлага шанса да започнем на чисто и да внесем нова енергия в живота си.

Как да стартираме новата година?

Започнете на чисто, отделете време да направите разбор на изминалата година. Какво бихте променили за следващата година? Например, искате да прекарвате по- малко време на телефона или пред телевизора?

 В човешката природа е да искаме да се съсредоточим върху неуспехите, разочарованията и предизвикателствата.  Преживейте всички загуби и изяснете, къде бихте искали да внесете подобрения?  Запишете на един лист, това, с което наистина се гордеете. Дори през най-трудните години, всички  можем да намерим нещо, за което е благодарен и се гордее.

Празнувайте своите лични триумфи

 С какво се гордеете?  Какво постигнахте въпреки многото предизвикателства през изминалата година? Запишете всичките си големи и малки победи и празнувайте своите постижения. Приемете го като игра. Предимствата на играта са, че по забавен начин ще стигнете до прозрението, че наистина има за какво да бъдете доволни от себе си.
 

Изчистете бъркотията

Подредете бъркотията в главата си, жилището и живота си. Започнете от пространството, в което живеете. От там ще ви бъде най- лесно. Изхвърлете всички ненужни вещи, които не сте използвали от години. Ще видите,че на чисто се мисли по- ясно.  Дори да изберете само една област, която да подредите, това ще направи живота ви много по-ефективен в дългосрочен план.  Освен това е толкова хубаво да се събудиш на първи януари, в чист дом и с подредени чекмеджета.

Изберете тема

Опитайте се да изберете тема или дума, върху която да съсредоточите енергията си за новата година. Такава, която резонира с вашите лични и конкретни цели, ценности и приоритети. Визуализирайте какво искате да създадете и разберете как искате да се чувствате. Тази дума или тема може да ви служи като ориентир, докато вземате решения, какво искате да постигнете през новата година.

Поставете си някои конкретни цели

Ако поставянето на цели за цяла година ви се струва обезсърчително, опитайте да си поставите по-малки цели, за първото тримесечие на годината. Три месеца са достатъчен период, за да си поставите някои смели цели и да постигнете голям напредък към постигането им.  

Запитайте се какво искате да промените през 2024 година?

 Какво искате да направите или постигнете? Как искате да се чувствате? Какви конкретни и измерими неща ще трябва да направите, за да стигнете до там? Ако сте решени да превърнете мечтите и целите си в реалност, добре е да разделите всяка голяма цел на малки, микро стъпки и да планирате всяка стъпка. Направете си планер, в които да записвате всяна малка и голяма цел, планирайте свободното си време и семейните ангажименти. Когато всичко е записано, нещата се случват по- последователно.

Отделяйте достатъчно време за себе си и не се отказвайте от поставените цели, докато не станат реалност.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!