menu
Как да се погрижим за напукани пети?
Как да се погрижим за напукани пети?
Напуканите са често срещан проблем през лятото. Как да си помогнем?

Напуканите пети са често срещан проблем през лятото. Причини за това могат да са сух въздух, неправилна или липсваща грижа за кожата на стъпалата, дори неправилното хранене, неподходящи обувки и други.

Някои заболявания също имат отношение и могат да се отразят на петите, като например екзема, псориазис, заболявания на житовидната жлеза.

Напуканите пети освен кометичен проблем понякога стават и болезнени. Може да има болка и възпаление. За да си помогнете може да си закупите омекотяващи и заздравяващи кремове или балсами от аптеката. Обикновен вазелин също ще свърши работа.

Може да опитате да си приготвите и нещо у дома.

Ето нашите четири предложения: 

Растителни масла - олио, зехтин, кокосо маслко, сусамово масло и др.

Трябва една седмица всяка вечер да намазвате целите стъпала с  растително масло и памучен тампон. Така цяла нощ маслото ще прониква в пукнатините, в дълбочината на кожата. Преди да ги намажете, почистете и есфолирайте петите. Може да използвате пемза, пила или четка. Подсушете добре. Налага след намазването да си обуете чорапи, за да не изцапате чаршафите си.

Оризово брашно с мед и оцет

Оризовото брашно е отлично домашно екфолиращо средство. С негова помощ лесно ще отстраните мървата излишна кожа, а това ще намали напукването и изсушаването на петите.

Смесете една шепа оризово брашно с 2-3 с. л. мед и ябълков оцет. Получава се гъста паста. Накиснете краката в топла вода за 10 минути и след това ги обтрийте добре с пастата. Процедурата трябва да повтаряте няколко пъти седмично, за да се радвате на меки и здрави петички.

Лимон

Може да използвате и киселините, които се съдържат в лимона. Те са доказали своята ефективност за омекотяването на загрубяла кожа, а именно тя е, която се напуква в последствие. 

Накиснете краката си в топла вода, в която е добавен сок от лимон. Постойте така 10-15 минути, след което изплакнете и подсушете с чиста кърпа. Водата не трябва да в прекалено гореща, защото рискувате кожата на краката да се изсуши още повече.

Английска сол

Може да накиснете краката си и в английска (епсомова) сол. Това ще подобри хидратацията и кръвната циркулация на кожата.

Половин чаша английска сол трябва да се разтвори в топла вода и може спокойно да накиснете краката си за 10 минути. Почистете с пемза или пила и накиснете за още 10 минути. Накрая изплакнете, подсушете и намажете стъпалата си с вазен или крака.

Още по-голям ефект ще има, ако направите това вечер преди лягане и след нанасянето на крема, обуйте чорапи за през цялата нощ. Така краката ще попият влагата и грубата кожа ще се омекоти, след което лесно може да бъде отстранена без болка.

За не се стига до проблем с петите, полагайте всекидневни грижи за тях.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!