menu
4 хитри начина да спестим пари
4 хитри начина да спестим пари
В условията на инфлация и идващата зима, всички се чудим дали ще се справим финансово.

4 хитри начина да спестим пари

По-често свързваме думата „пестене“ с лишаване от нещо за сметка на друго, но всъщност една част от парите, които харчим, лесно могат да бъдат пренасочени, без от това да пострада  бюджетът или качеството ни на живот. А може да се окаже и че ежедневието ни ще стане малко по-щадящо природата.

Планиране

Разбира се, всички планираме бюджета си, особено когато се притесняваме дали ще ни стигнат парите. Имаме и разходи, от които не можем или не желаем да спестим. Но в ежедневието си понякога пазаруваме неща просто по навик. Често се оказваме без ясен план какво да вечеряме и отиваме до най-близкия ресторант, а ако пазаруваме гладни, си купуваме излишни неща.

Планирането не само на бюджета, но и на седмичното меню е добра идея. Пазаруването със списък пък ще ни спести допълнителни разходи, а самият акт на изготвяне на план, ще помогне да осъзнаем за какво си харчим парите и да отхвърлим някои като ненужни. Ако имаме повече време, може да планираме придвижване пеша или с градски транспорт, вместо с колата. Това е полезно за здравето ни, а и ще замърсяваме въздуха по-малко.

Многократна употреба

Все повече навлизат опаковките за многократната употреба, като чаши, бутилки или пазарски чанти, които можете да носите навсякъде със себе си. Много от тях са качествени, удобни и изработени с вкус и внимание към детайла. Ако още не сте ги включили в ежедневието си, сега е моментът.

Собствените торбички за пазар няма да ви спестят пари за почивка, но със сигурност няма да дадете онези излишни стотинки в три магазина, а и ограниченото пространство ще ви помогне с планирането. Бутилките за вода пък ще ви спестят един напълно ненужен разход.

Сезонното си заслужава

Когато пазаруваме плодове и зеленчуци, най-добре е да избираме сезонни продукти, не само защото са по-свежи. Те са и по-евтини, а и има по-голям избор. Ако пазарувате от пазари, много лесно можете да сравните вариантите. Сезонните продукти също са и по-полезни за здравето, тъй като сменяйки ги със смяната сезона, диетата ни неусетно става разнообразна. Сезонните местни плодове са евтини, много вкусни и трайни – можете да ги съхранявате на хладно до зимата.

Домашно приготвено

Няма нищо по-вкусно от домашната храна, стига да обичате да готвите.

Може да си приготвяте обяд, закуска или сандвич и да си го носите в кутия, вместо да обядвате навън, както и да приготвяте такава храна на децата си. Тази практика е много по-популярна в Европа, но вече навлиза и у нас. Вместо да ядете хамбургери, да чакате доставка или да търсите ресторант, просто си хапнете в офиса и се насладете на обедната си почивка.

Ако да готвите не ви е любимото нещо на света, може да се предизвикате да го правите няколко пъти в седмицата. От това преживяване ще научите много нови неща за себе си.

Никой не обича да пести, но с малко усилия да променим ежедневието си, можем да си подобрим финансовото състояние, а и да преживеем нещо ново и интересно.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!