menu
Какво се случва с панкреаса ни, ако ядем хляб всеки ден
Какво се случва с панкреаса ни, ако ядем хляб всеки ден
Какво се случва с панкреаса ни, ако ядем хляб всеки ден

Хлябът е  важен източник на въглехидрати, но прекомерната му консумация може да има сериозни последици за здравето ни.

Това е една от храните, които почти никога не липсват на трапезата ни. Хлябът е източник на въглехидрати, които винаги присъстват в закуски, междинни хранения, обяди или вечери. Но това не означава, че може да се препоръчва за здравословна диета, защото  има проучвания, които показват, че тестените изделия са „празни калории“. Има много митове за ползите или вредите от хляба, но истината е, че консумацията му може да има определени последствия върху нашия панкреас.

Панкреасът е орган, който изпълнява две жизненоважни функции за човешкото тяло. Един от тях се отнася до екзокринната или храносмилателната функция, тъй като произвежда и освобождава ензими, които помагат за разграждането на храната в тънките черва. От друга страна има ендокринна функция, която играе ключова роля в регулирането на нивата на кръвната захар. Доброто функциониране му позволява да изпълнява и двете функции без проблеми, което помага за правилното храносмилане и регулира нивата на глюкозата.

Едно от най-честите заболявания на панкреаса е панкреатитът. Това е заболяване, което се причинява от възпаление на панкреаса, тъй като ензимите, които той произвежда, за да смила храната, се освобождават твърде бързо и увреждат вътрешността на този орган. Най-честата причина за това състояние е прекомерната консумация на алкохол, въпреки, че може да се дължи на други хранителни и наследствени фактори. Ако имате такива проблеми е препоръчително са спазвате диета, базирана на плодове и зеленчуци и да избягвате въглехидрати, пълни със захар или рафинирани брашна. Консумацията на прекалено много тестени и сладки неща, принуждават панкреаса ви да работи прекомерно, за да стабилизира кръвните нива. За щастие, не всички видове хляб могат да бъдат вредни за панкреаса. Рафинираното брашно, използвано за направата на белия хляб, се състои основно от нишесте, което при контакт със слюнката бързо се превръща в захар, което се отразява негативно на панкреаса.

Добре ли е да се яде хляб всеки ден?

Белият хляб попада в категорията на храните, които трябва да ядем много ограничено, тъй като е сравним с други мазни или преработени храни. Честата консумация на този вид храна може да увеличи риска от развитие на инсулинова резистентност, с течение на времето, както и други проблеми като диабет тип 2.

Хлябът е важен източник на въглехидрати и  енергизира тялото ни. Дали е здравословен или не зависи от количеството, вида хляб или цялостната диета, която имаме. Пълнозърнестият хляб е най-здравословният вариант, тъй като съдържа повече фибри, витамини и минерали. В белия хляб няма почти никакви хранителни вещества и може да причини скокове на кръвната захар, както и да увеличи глада малко след хранене.

Пълнозърнестият хляб, от друга страна, е богат на фибри, които помагат за здравето на храносмилането, чувството за ситост или контрола на нивата на кръвната захар. Консумирането на този вид хляб всеки ден е силно препоръчително, тъй като може да бъде добър начин да включим фибри в нашата диета. Честото ядене на пълнозърнест хляб вместо бял може да бъде полезно за здравето на панкреаса, тъй като насърчава регулиране на кръвната захар.

Въпреки това, ако консумираме други източници на въглехидрати през целия ден като овесени ядки, ориз или тестени изделия, трябва да контролираме количеството хляб, което ядем, тъй като може да допринесе за наддаване на тегло, ако се превиши необходимия калориен прием.

 

Източник: LA RAZON

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/public/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!