menu
10 прословути президентски секс скандали в САЩ
10 прословути президентски секс скандали в САЩ
Знаете ли за тях?

 

Публичните скандали, включващи обвинения или информация за неморални сексуални действия, често се свързват със сексуални афери на филмови звезди, известни спортисти или други знаменитости, които са под погледа на обществеността. 

 

Секс скандалите привличат внимание, особено ако е замесена видна фигура, и сексуалността на тази фигура е нестандартна или е имало сексулани контакти без взаимното съгласие на двете страни.  Скандалите може да се основават на реални събития, да са продукт на неверни твърдения или да са комбинация от двете.  Независимо дали скандалът е основан на факти или не, той може да доведе до накърняването на имиджа на знаменитостта или до оставката на видни политически фигури.[

 

Секс скандалите с участието на политици често се превръщат в политически скандали, особено когато има опити за прикриване или подозрения за незаконност на действията.  Опитите за прикриване могат да включват подкупи, заплахи и дори убийства.  

 

Сексуалните скандали, които са свързани с политически и обществени фигури често водят до въпроси касаещи етиката и морален кодекс.  

 

Има някои доста известни секс скандали от миналото на САЩ. Нека да разгледаме някои от най-скандалните президентски секс скандали от цялата американска история.

 

10. Томас Джеферсън и Сали Хемингс

 

Заедно с писането на Декларацията за независимост, упълномощавенето на експедицията на Люис и Кларк, и че е офицер по време на покупката на Луизиана, Томас Джеферсън също е запомнен и с принуждаването на робския си Сали Хемингс да роди децата си. 

 

Това е обществено знание по време на председателството на Джеферсън, но  е публикувано за първи път в „Ричмънд Рекордер“ чак на 1 септември 1802 г. Интересното е, че има някои доказателства, че вицепрезидентът Джон Адамс разпространява за случката, тъй като първото известно позоваване на престъплението срещу Сали Хемингс изглежда е писмо от 1794 г., което той пише на сина си Чарлз, който е Кемпс. Адамс споменава Сали както като „дръзката Сали“, така и „Егерия от горичките“, като това е препратка към нимфата Егерия, която според древният римски писател Овидий е имала сексуални контакти с Нума, първия крал на Рим (още когато е бил само скромен град-държава). 

 

Въпросът за посегателството над Сали е повдигнат по-сериозно през 1874 г., когато племенникът на Томас Джефересън Питър Кар е цитиран в „Животът на Томас Джеферсън“, казвайки, че Джеферсън е признал, че е баща на поне едно, ако не и на шест от децата на Хемингс.

 

 Едва през 1998 г. ДНК тестовете потвърждават, че семействата на Хемингс / Джеферсън са се смесили и през 2000 г. представител на Монтичело направи публично изявление, като призна, че това твърдение е вярно. 

 

През 2018 г. The New York Times съобщи, че Монтичело е включил Хемингс в историческите архиви на рода. 

 

9. Джон Куинси Адамс и Кинг Никълъс I 

 

Първият син на бивш президент, който беше избран за президент, може да се отличи със сексуалния си скандал от другите в списъка. Той може би е единственият президент, чийто секс скандал не го включва като директен участник в акта. 

 

През 1828 г. започват да се разпространяват доклади, че Адамс е продал един от своите роби на цар Николай I като сексуален роб, за да се хареса на държавния глава.

 

Правдоподобността на това твърдение, идва от факта, че Адамс е първият американски посланик в Русия. Историята се разпространява от вестници, които са били лоялни към съперника на Адамс, Андрю Джексън, което поражда съмнения. 

 

Според книгата на Робърт Маккензи от 2021 г. „Ние падналите хора“ не само обвинението е било широко вярвано, но Адамс също е бил наясно, че е с опетнена репутация и се оплаква в дневника си за това как хората са склонни да повярват във всичко в желанието си „да се четат за истории за страсти“. 

 

 Въпреки че лояните на Адамс са готови да опетнят Джексън по също толкова злобен начин, не го правят, защото Олд Хикори оглавява Белия дом същата година. 

 

8. Джон Тайлър и многобройни роби 

 

Имало е редица забавни абсурди, които бележат председателството на този до голяма степен забравен президент от 1840-1844 г. 

 

Чували ли сте как Уилям Хенри Харисън е бил едва месец на служба, преди да умре? Джон е бил вицепрезидентът, който е запълнил свободното място, като по този начин се е превърнал в първия вицепрезидент, който после е избран президент на Америка. 

 

Тъй като той е бил против уигсите, собствената му партия, той налага вето на много от законопроектите, преминали през двете камари на Конгреса, като например създаването на Федерална банка и тарифната система. Поради това, кабинетът му почти напуска и членовете на неговата собствена партия почти го свалят. 

 

Подобни случки сякаш са засенчили факта, че неговото председателство е видяло важни събития като анексията на Тексас. 

 

Освен, че е собственик на роби, за което партията на Уиг е била до голяма степен против, също така избухва скандал, когато във вестник е публикувана статия, че той е имал склонност да прави секс със своите роби. Това изглежда е би било в съответствие с либидото му, тъй като има осем деца с първата си съпруга и седем с втората си, която е само на тридесет години при раждането на първото дете, а ражда последното, когато бившият президент е бил на 70 години. 

 

Официалният вестник на Тайлър категорично отрича обвинението по това време и към 2017 г. няма ДНК тестове, които потвърждават, че някой от робите на Тайлър е родил незаконно дете от него. 

 

Тайлър обаче изглежда, че е направил достатъчно, за да отчужди хората в САЩ толкова много, че сексуалният му скандал едва ли би могъл да го опетни още много. 

 

7. Джеймс Бюканън и Уилям Кинг

 

Известен като единственият ерген президент на Америка, десетилетието преди встъпването му в длъжност през 1856 г. предизвиква някои шепоти за него. 

 

През 1844 г. са публикувани отворени писма от неговите политически противници, които се отнасят за „По-добрата половина“ на Бюканън, американския сенатор от Алабама Уилям Руфус Кинг. Двойката се е срещнала за първи път през 1830 г. като членове на Демократическата партия и са били ергени през целия си живот, въпреки че Бюканън е имал годеница, която вероятно се е самоубила преди сватбата им, а Кинг е заподозрян, че е имал отношения с момиче на име Шарлът, което го е принудило да целуне ръката й по време на един официален прием. 

 

Макар и Джеймс Бюканън и Уилям Кинг никога не дс не са живяли заедно в един и същ дом, те са били заедмо толкова често, че първата дама Джулия Тайлър ги нарича „сиамските близнаци“.

 

Двамата си пишат многобройни писма, от които десетки оцеляват. Веднъж Кинг пише на Бюканън, като казва, че би искал да бъде с бившия президент, тъй като е бил „самотен и сам“ и че „е отишъл да умува за това над няколко питиета“, което се тълкува с различни значения във времето. 

 

Президентските стремежи на Бюканън изглежда са преодолели тази репутация, в голяма степен поради това колко услужлив е бил той на собствениците на роби. 

 

Най-значимото събитие от времето на Джеймс Бюканън е било, когато президентът позволява на Конфедеративните американски щати да използват федерални оръжия срещу исканията за командване на генерал Уинфийлд Скот. 

 

Като се има предвид, че това ефективно е въоръжили южните щати в момент, когато те са имали само една фабрика за оръдия и две мелници за барут, действията му са допринесли за смъртта на стотици хиляди американци. 

 

Така, фактът, че може би е бил гей е доста повече социално приемливо. 

 

6. Гроувър Кливланд и Мария Халпин 

 

Малко политически кариери заслужават да успеят да оцелеят след скандалите си по-малко от този на първия демократ, избран в Белия дом след Гражданската война и бил президент на САЩ през два последователни мандата. 

 

През 1873 г., след няколко месеца ухажване, тогава 37-годишният Кливланд придружава Мария Халпин до спалнята си и след това прави секс с нея „чрез използване на сила и насилие и без [нейното] съгласие“ Кливланд е съсипал живота на Халпин: когато е научил, че я е забременил, той е отнел детето от нея и то е отведено в дом за сираци в Буфало, а самата Мария е заключена в лудницата на Провиденс. 

 

Слава богу, тя е бързо освободена, когато от лекар е определено, че тя е поставянето и в лудница е само акт на корупция, тък като това е време, когато хистеректомиите са все още основна медицинска процедура за жени, обвинени в безумие. 

 

Когато нелегитимното потомство на Кливланд става обществено знание през 1884 г., след като той е получил номинацията си от демократите, кампанията на Кливланд стартира една от най-странните форми за опит на контрол на щетите в американската история.

 

 Мария Халпин е представена като човек, който е правил секс с множество потенциални бащи, а Кливланд уж е бил готов да постави детето си в сиропиталище, тъй като е имало много несигурност, че Оскар Кливланд е бил негово дете. Колкото и да е неправдоподобно, няма отричане, че тези истории са проработили 

 

5. Крейг Спенс, Роналд Рейгън и Джордж Буш 

 

Този скандал е до голяма степен забравен днес, въпреки че е в основата на най-големия политически скандал от 80-те години на миналия век, ако изключим този с Иран. 

 

Крейг Спенс е републикански лобист, предимно за японските бизнес интереси през 80-те години. През юни 1989 г. Washington Times го обвинява, че е организирал група мъже да наемат мъжки сексуални работници и че дори е взел двама от сексуалните работници на нощна обиколка из Белия дом със съдействието на член от Тайната служба на САЩ. 

 

Сякаш това не е достатъчно, но и когато през август същата година той е арестуван, той притежава огнестрелно оръжие и кокаин. 

 

По време на последващо разследване няколко членове на администрациите на Рейгън и Буш са обвинени, че са замесени в секс схемата за сексуални работници. 

 

След като е започнато федерално разследване по въпроса, то завършва с изненадваща рязкост. Крейг Спенс се самоубивс в хотел Ritz-Carlton през ноември 1989 г. Цялата афера завършва толкова изненадващо, че Washington Post я нарича „бомба, която не избухна“ 

 

Ако звучи подозрително подобно на история, която беше в новините през 2019 и 2021 г., не се притеснявайте; Просто продължете да четете 

 

4. Тара Рийд и Джо Байдън от 1992 до 1993 г., 

 

Жена, използваща псевдонима Тара Рийд, работи за офиса на тогавашния сенатор Джо Байдън. Една вечер през 1993 г. тя твърди, че му е донесла чантата за фитнес. Когато двамата са сами заедно, той уж я затиснал към стена и вдигнал ръце нагоре по полата и ризата й. Когато тя протестира и опитва да го спре, се твърди, че Байдън е казал: „Хайде, човече, чух, че ме харесваш.“ 

 

Рийд твърди, че въпреки че се ядосва от прекъсването, той се усмихва, когато казва тези думи. 

 

След като обвиненията излязоха на бял свят през март 2020 г., Рийд е разследвана от медиите и атакувана от много. Например, през май 2020 г. вестникът Politico публикува статия, в която се твърди, че тя е казала, че ще използва множество истории, за използва съжалението на хората, за да получи пари от хора. Освен това, беше публукувано, че през 2012 г. Рийф е обявила фалит. 

 

Сред най-смущаващите неща за случая е проучване с 1854 участници, проведено от Харвард Капс-Харис. То установи, че макар 55% да вярват на обвинението, мнозинството заявява, че това няма да повлияе на гласовете им на изборите. 

 

3. Много от предполагаемите жертви на Бил Клинтън 

 

Скандалът на Бил Клинтън от 1998 г. с Моника Левински със сигурност е най-известният от неговите скандали. Ако обвиненията на редица други хора са верни, то този скандал всъщност е едно от по-малките сексуални злодеяния на президента.

 

Първата жена, която става известна в цялата страна поради сексуалната непристойност на Клинтън, е неговата дългогодишна любовница Дженифър лорънс през 1992 г., като престъплението в станало през 1969 г. Тогава обаче нито тя, нито семейството й са повдигнали обвинения.

 

 През 1998 г., по време на разследванията на Кенет Стар, свързани със гореспоменатия скандал с Моника Левински, Катлийн Уили е излъчена по телевизионната програма “60 минути”, за да опише как през 1993 г., докато е била доброволец в Белия дом, Клинтън е насилва сексуално. Същата година съпругът й се самоубиса заради огромните дългове, в които я е оставил, и тя прекарва много от следващите десетилетия, във финансови затруднения. Дори се нуждае от обществена подкрепа, за да предотврати загубата на къщата си през 2018 г. по време на изслушванията й в Сената на Брет Кавано. 

 

Също през 1998 г. Хуанита Броддерик също е излъчена по телевизионната програма “60 минути”, за да опише как Клинтън я е нападнал в Литъл Рок, AR през 1978 г., докато той води кампания за губернатор на Арканзас. 

 

По време на делото на Паула Джоунс срещу Клинтън тя получи псевдонима „Джейн Доу №5“ за сексуален тормоз. The Washington Post съобщава, че се потвърждава, че и двете страни са били в района по време на предполагаемото престъпление.

 

 Броддерик твърди, че Клинтън се е свързал с нея през 1991 г. в опит да я накара да направи поправки по изявлението си, но тя просто му е казала да отиде в ада. 

 

2. Кейти Джонсън и Доналд Тръмп 

 

През август 2015 г. уебсайтът Gawker.com публикува, че според Ал Тейлър, бивш продуцент на Inside Edition през 1994 г. Джефри Епщайн и Доналд Тръмп сексуално малтретират тринадесетгодишна, която по-късно приема псевдонима Кейти Джонсън.  

 

През април 2016 г. тя завежда дело срещу кандидата за президент. През юни 2016 г. се появи видео на замъглена, жена с перука, която е с модулиран глас. Във видеото Кейти разказа за случката си. През октомври 2016 г. тя подаде молба да отхвърли делото, като се твърди отчасти, че решението й е мотивирано от липсата на финансови средства и получени заплахи за смърт. 

 

Изненадващо, основните подкрепящи тези твърдения срещу бившия президент не са от Демократическата партия, а от консервативната партия: Стив Баер, дъщеря му и зет Чандлър и Блейк Смит. 

 

Докато най-известният сексуален скандал срещу Тръмп със сигурност ще остане този от октомври 2016 г., то този скандал все пак трябва да се спомене. 

 

1. Смъртта на Джефри Епщайн

 

След като е осъден по-рано за въвличане на дете в проституция през 2008 г., обвинение, за което той излежава 13 месеца, на 6 юли 2019 г. Джефри Епщайн е арестуван по нови обвинения, описани в документ от 13 страници. 

Според него, Епщайн е имал редица от дълбоко подозрителни връзки с много от най-влиятелните мъже в света и жертва, използваща псевдонима Присила Доу твърди, че той е помагал на своите сътрудници да участват в различни видове сексуално изнудване. 

 

Следователно неговият процес заплаши да изобличи редица публични личности в усилията си. Например, в допълнение към гореспоменатата асоциация на Тръмп в делото за Кейти Джонсън, той също е обвинен в присъствие на полет на самолета на Епщайн, наречен Лолита Експрес, когато са се извършвали сексуални престъпления. Има редица снимки и видеоклипове на бившия президент, общуващ с Епщайн, и в изявление на списанието New York Times, Епщайн, казва, че бившият президент харесва жените „от по-младата страна“. 

 

Също така той твърди, че Клинтън, е летял на Лолита Експрес 26 пъти и че на пет от тези полети са били и служители на секретната служба на САЩ. Съпругата на Клинтън също го придружавала при редовните му посещения на имението за  27,5 милиона долара на Епщайн в Ню Мексико. За разлика от известното имение на Епщайн на остров „Сейнт Джеймс“ край бреговете на Флорида, имението на Епщайн в Ню Мексико. сграда е било толкова необезпокоявано, че дори CBS News посвещава статия на това колко е подозрително.

 

Така че, когато на 10 август 2019 г. Джефри Епщайн беше обявен за мъртъв поради самоубийството си, много хора се усъмняват доколко причината за смъртта е била самоубийство. Още по-подозрително е, че охраната му “случайно” е заспала по това време, въпреки факта, че той е бил под 24-часово наблюдение. Също така, камерите спират по това време, а пък фрактурите на костите в шията му са по-характерни за убийства, отколкото за самоубийствата според експерти, цитирани от Washington Post. Става още по-подозрително, когато New York Times съобщава за някои причудливи аспекти на затворничеството на Епщайн, като фактът, че последните му телефонни обаждания не са записани, че е настоявал пред интервюиращите, че никога няма да се се самоубие, защото е „страхливец“ и че е неправилно сочен като сексуален престъпник. 

 

Честно казано, има много причини да се смята, че той е убит, за да замълчи завинаги и да се предотвратят показанията му, че поне двама от бившите президенти на Америка са били замесени в сексуално малтретиране. 

 

Eдна непристойна или незаконна сексуална връзка навярно може да срине стремежите на някой, който търси място в най-високите позиции на Съединените американски щати. 

 

Поглеждайки назад към историята на американската история обаче, изглежда, че президентските секс скандали всъщност са традиция, която е само с малко по-млада от самата президентска служба. 

 

 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!